Καταπολεμήστε το στομαχικό έλκος

Βότανα και προσεγμένη διατροφή βοηθούν αποφασιστικά

Must Read

Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του στομαχικού έλκους. Επομένως, είναι σημαντικό να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των άπαχων κρεάτων και να αποκλείσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το άγχος, η κακή διατροφή και η παρατεταμένη λήψη ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο σώμα μας. Ένα από αυτά είναι γνωστό ως στομαχικό ή πεπτικό έλκος.

Αν πάσχετε από στομαχικό έλκος, υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται ότι τα άλγη και οι πόνοι θα γίνουν παρελθόν!

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το συγκεκριμένο έλκος στην ουσία είναι μια πληγή στη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό του στομάχου, και μπορεί να οφείλεται στα εξής:

• Παρουσία ενός συγκεκριμένου βακτηρίου (ελικοβακτήριο του πυλωρού – Helicobacter pylori)
• Νεύρα
• Καθιστικός τρόπος ζωής
• Έλλειψη επαρκούς άσκησης
• Πολύ πικάντικες ή λιπαρές τροφές
• Άγχος
• Ανησυχία
• Κακή διατροφή γενικότερα
• Λήψη ορισμένων φαρμάκων (ειδικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή παυσίπονα)

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

• Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές (φρούτα και λαχανικά) και φυτικές πρωτεΐνες (φασόλια, ξηροί καρποί κ.λπ.).
• Καταναλώνετε άπαχα κρέατα, όπως ψάρι και κοτόπουλο.
• Προτιμήστε τα πλήρη δημητριακά, αντί για τα επεξεργασμένα και ολικής άλεσης ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί.
• Αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ και οινοπνεύματος ή την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και λουκάνικων, καθώς και τα τηγανητά, τα ζαχαρούχα ή τις πολύ πικάντικες τροφές.

Βότανα που προάγουν τη θεραπεία του έλκους:

 Μάραθο
Αυτό το βότανο, που το άρωμά του θυμίζει γλυκάνισο, χρησιμοποιείται σε ορισμένες συνταγές. Μπορείτε να αγοράσετε το φυτό όπως είναι, όμως αυτό δεν συνιστάται για ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξησή της.
Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε γλυκόριζα DGL χωρίς γλυκερίνη, που δεν έχει παρενέργειες. Η γλυκόριζα προστατεύει το στομάχι από τις επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων.
Δοκιμάστε να καταναλώνετε λίγη γλυκόριζα πριν από κάθε γεύμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό κάλυμμα στα τοιχώματα του στομάχου σας.

 Τζίνσενγκ
Είναι διαθέσιμο σε κάθε κατάστημα ειδών διατροφής ή υγιεινών τροφών, ενώ είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του.
Η ρίζα του τζίνσενγκ συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στη μείωση της βλάβης η οποία προκαλείται στα κύτταρα των τοιχωμάτων του στομάχου.

 Αλόη (aloe vera)
Η αλόη έχει εκατοντάδες εξωτερικές και εσωτερικές εφαρμογές στη φυσική ιατρική. Το τζελ από το φυτό της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών πληγών, είναι όμως πολύ καλό και για τη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει τα τοιχώματα του στομάχου σας.
Δοκιμάστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό με λίγο τζελ αλόης κάθε μέρα (αν είναι δυνατόν, με άδειο στομάχι). Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές φυσικές θεραπείες για το στομαχικό έλκος, όμως η δράση της είναι απίστευτα καταπραϋντική και αποτελεσματική. Πρέπει όμως να προσέξετε, επειδή μπορεί να έχει υπακτική δράση.
Μην κάνετε αυτή τη θεραπεία πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

 Λάχανο
Ουσιαστικά αναφερόμαστε στο χυμό του λάχανου. Μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας στο μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέτοντας λίγο νερό.
Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βότανο, όσον αφορά τη θεραπεία του στομαχικού έλκους. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε λάχανο στις σαλάτες σας και σε άλλες συνταγές, όμως είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε ωμό.

 Μύρτιλλα
Αυτά τα μικρά, σκουρόχρωμα μούρα αρέσουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, επειδή είναι εξαιρετικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά, υψηλή χοληστερίνη, υπερβολικό βάρος, υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και για όσους υποφέρουν από στομαχικό έλκος.
Για τη συγκεκριμένη θεραπεία συνιστάται να πίνετε χυμό από μύρτιλλα.
Συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης του έλκους στα τοιχώματα του στομάχου, στην καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά και στη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος.

 Μπανάνες
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι συνηθισμένες μπανάνες και οι μπανάνες Αντιλλών συμβάλλουν στην προστασία των τοιχωμάτων του στομάχου από το έλκος, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεάση, η οποία σκοτώνει τα βακτήρια, προτού αυτά προκαλέσουν βλάβη.
Αυτό, επίσης, κάνει τα τοιχώματα του στομάχου παχύτερα και προάγει την παραγωγή βλέννας, που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο αποτροπής εκδήλωσης περαιτέρω προβλημάτων, λόγω των βλαβερών οξέων του στομάχου.

 Κατιφές
Αυτό το όμορφο, πορτοκαλί άνθος έχει ωφέλιμη δράση στο δέρμα και, όπως η αλόη, διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Αποτελεί θαυμάσια επιλογή για το στομαχικό έλκος. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε μορφή εγχύματος.

Υλικά
• 1 χούφτα άνθη κατιφέ
• 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Εκτέλεση
Βράζετε το νερό και προσθέτετε τα άνθη.
Σιγοβράζετε για πέντε λεπτά.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για ακόμα πέντε λεπτά. Στραγγίζετε το υγρό.
Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας μέλι (το οποίο επίσης καταπολεμά τα βακτήρια), προτού το πιείτε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This