Koρωνοϊός: Συναγερμός από την νέα παραλλαγή «Κένταυρος»

Εξαπλώνεται ταχέως στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Must Read

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από την εμφάνιση μίας ακόμη ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής του κορωνοϊού, με την ονομασία «Κένταυρος», η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή BA.2.75, με το παρατσούκλι «Κένταυρος» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Το νέο στέλεχος φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου, με την αλληλουχία να δείχνει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει συνολικά σε 10 χώρες του κόσμου.

Ενδείξεις ότι σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα υποπαραλλαγή, αν και η επικεφαλής επιστήμονάς του η δρ Σουμίγια Σβαμίναθαν είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών» εξηγεί ο δρ Στέφεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», τονίζει ο δρ Τομ Πικοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Oμικρον ως πιθανή παραλλαγή ανησυχίας τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνουν στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ» όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μέρη μεμονωμένα.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για αυτό που έρχεται μετά το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια παραλλαγή μιας παραλλαγής». Ακόμα κι αν δεν απογειωθεί σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει πρόβλημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Πικοκ «Σαφώς αναπτύσσεται στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει μεγάλο ποσοστό BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει ενάντια σε [αυτό]».

Ο ιός είναι απρόβλεπτος

Ο Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του, το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

«Αυτή τη φορά πέρυσι, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η «Δέλτα» αντιπροσώπευε μια εξελικτική κορυφή για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της «Όμικρον» και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο ανάλογο της γρίπης για να διατηρήσουμε ρυθμό με την εξέλιξη του ιού», είπε ο Γκρίφιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This