Γολγοθάς για τους ασθενείς με τις ελλείψεις φαρμάκων!

Στη λίστα των ελλείψεων σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται και σκευάσματα που αφορούν τον καρκίνο

Must Read

Εδώ και εβδομάδες οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Ωστόσο, η απραξία του υπουργείου Υγείας τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατάστασης φαίνεται πως έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, καθώς στη λίστα των ελλείψεων συμπεριλαμβάνονται πλέον και φάρμακα που αφορούν τον καρκίνο, θέτοντας έτσι σοβαρά εμπόδια στη θεραπεία μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 157 σκευάσματα λείπουν σήμερα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Για τα 60 από αυτά, μάλιστα, υπάρχει «γνωστοποίηση διακοπής» από τις εταιρίες και τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη». Από τα 60 που έχουν διακοπεί, τα 43 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα τρία είναι εμβόλια. Από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, τα 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 15 είναι νοσοκομειακά, τα τρία είναι εμβόλια και τα 41 αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ωστόσο, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο το παρουσίασε ο ΕΟΦ και απ’ όσο διαρρέει το υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) κατήγγειλε στις αρχές του μήνα ότι ο αριθμός των σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη ξεπερνούν τα 400, ενώ παρόμοια ήταν και η καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς υπάρχει μειωμένη διαθεσιμότητα, προβλήματα στις γραμμές παραγωγής, διακοπή παραγωγής, ελλείψεις πρώτων υλών, αυξημένη ζήτηση φαρμάκων και προβλήματα στη διανομή.

«Δύο στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ελλείψεις σε κρίσιμες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτά που αφορούν τη θεραπεία καρκίνου και δύο στις πέντε σε εμβόλια» ανέφερε ο ΕΟΦ και πρόσθεσε: «Λόγω των ελλείψεων, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν, αν χρησιμοποιήσουν εσφαλμένα φάρμακα».

Ερευνα για το θέμα των ελλείψεων διενήργησε το 2021 η Ενωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), με τη συμμετοχή φαρμακείων από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από τα ευρήματα, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα προκύπτει ότι οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη είναι, ανά θεραπευτική κατηγορία, οι εξής (σε παρένθεση το ποσοστό των χωρών που δηλώνουν έλλειψη): Καρδιαγγειακά (85,19%), νευρικό σύστημα (77,78%), αναπνευστικό (74,07%), αντιβιοτικά (70,37%), φάρμακα για το μυοσκελετικό (70,37%), ουροποιητικό – ορμόνες (66,67%), αντινεοπλασματικά (θεραπεία καρκίνου) και ανοσοτροποποιητικά (66,67%), ορμονολογικά (62,96%), φάρμακα για το γαστρεντερικό (62,96%), δερματολογικά (62,96%), αιματολογικά (59,26%), φάρμακα για αισθητήρια όργανα (55,56%), διάφορα (48,15%), αντιπαρασιτικά (48,15%), εμβόλια (44,44%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This