Καφές και τσιγάρο: Τι κάνει ο συνδυασμός νικοτίνης και καφεΐνης το πρωί

Must Read

Δεν είναι τυχαίο που τα πρώτα πράγματα που αναζητάει ένας καπνιστής με το που ανοίγει τα μάτια του το πρωί είναι καφές και τσιγάρο, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα από τις ΗΠΑ.

Ερευνητές του University of Florida ανακάλυψαν ότι το τσιγάρο και ο καφές πάνε πακέτο το πρωί, διότι ουσίες που περιέχει το δημοφιλές ρόφημα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της έλλειψης νικοτίνης, που δημιουργήθηκε στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φαρμακολογίας Roger Papke πειραματίστηκε στο εργαστήριο με κύτταρα τα οποία έφεραν στην επιφάνειά τους τον υποδοχέα της νικοτίνης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων. Εφαρμόζοντας πάνω στα κύτταρα υγρό διάλυμα από καβουρδισμένους κόκκους καφέ, κατάφεραν να απομονώσουν δύο ουσίες του καφέ, οι οποίες έχουν καταπραϋντική επίδραση στους υποδοχείς νικοτίνης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, όταν οι καπνιστές κοιμούνται, οι υποδοχείς της νικοτίνης γίνονται όλο και πιο ευερέθιστοι εξαιτίας της έλλειψης νικοτίνης. Γι’ αυτό μόλις ξυπνούν οι θεριακλήδες, το πρώτο πράγμα που επιζητούν είναι να κάνουν τσιγάρο. Παράλληλα, νιώθουν έντονη ανάγκη να καταναλώσουν καφέ, διότι οι δύο ουσίες του καφέ που απομόνωσαν οι ερευνητές κάνουν λιγότερο ευερέθιστους τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλό τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές με το που πίνουν τον πρώτο τους καφέ νιώθουν να φεύγει γρηγορότερα ο εκνευρισμός από την έλλειψη τσιγάρου. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουν περισσότερο το κάπνισμα, διότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα νικοτίνης από τα τσιγάρα για να «ικανοποιηθεί» και να πάψει να είναι ευαίσθητος ο υποδοχέας της νικοτίνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This