Δανοί ερευνητές λένε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Must Read

Από τότε που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας, η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και για το ποιο εμβόλιο προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητα προβλήματα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στα ερωτήματα αυτά, που απασχολούν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους, επιχείρησαν να απαντήσουν Δανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν πως τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, η μελέτη καθησυχάζει, αναφέροντας ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, ούτε σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή ή μυοκαρδίτιδα στους εν λόγω καρδιοπαθείς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Καρολίνε Σίντετ-Πέντερσεν του Νοσοκομείου Herlev & Gentolfe, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 50.893 ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους τόσους εμβολιασμένους με Pfizer ή Moderna, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 74 έτη και μέση διάρκεια διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας τα τέσσερα έτη.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Διαπιστώθηκε ότι η μέση θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία στο διάστημα αυτό ήταν 2,2% για τους εμβολιασμένους καρδιοπαθείς έναντι 2,6% για τους ανεμβολίαστους. Η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,1% και για τις δύο ομάδες ασθενών, ενώ επίσης παρόμοια ήταν τα ποσοστά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής ή μυοκαρδίτιδας.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 και στις ενισχυτικές δόσεις. Μελέτες που δείχνουν την ασφάλεια αυτών των εμβολίων είναι ουσιώδεις, προκειμένου να καθησυχάσουν όσους μπορεί να είναι ακόμη διστακτικοί και να διασφαλίσουν έτσι τη συνέχιση των εμβολιασμών» δήλωσε η Σίντετ-Πέντερσεν. «Η μελέτη μάς δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με καρδιαγγειακές παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως, υπάρχει θετική επίπτωση του εμβολιασμού στη θνησιμότητα» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This