Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022

Απαραίτητος ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν μεγάλο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία και ιδίως, όταν αναφερόμαστε σε καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία κατά περιπτώσεις μπορούν να «απειλήσουν» ακόμη και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι γύρω στην ηλικία των 40, οι περισσότεροι άνθρωποι- ελεύθεροι ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού- είναι καλό να εντάξουν στον ετήσιο, προληπτικό έλεγχο της υγείας τους και το καρδιολογικό check up.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο καρδιολογικός έλεγχος τόσο για όσους επιθυμούν έναν προληπτικό έλεγχο όσο για ασθενείς με εγνωσμένη καρδιοπάθεια:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει την παραγωγή και αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στην καρδιά, δηλαδή τις μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό που συμβαίνουν διαδοχικά, ανά πάσα στιγμή στα κύτταρά της. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη. Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς, ο οποίος χρειάζεται να παραμείνει σε ακινησία για τη σωστή καταγραφή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι παθήσεις της καρδιάς αλλάζουν την συνήθη εικόνα που πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Γι’ αυτό, πολλές φορές, το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η πρώτη εξέταση που θέτει την υποψία ύπαρξης κάποιας πάθησης της καρδιάς, οπότε κι ο καρδιολόγος θα μας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος.

Triplex καρδιάς: Το triplex καρδιάς (ή διαθωρακικό  υπερηχοκαρδιογράφημα) είναι μία μη επεμβατική εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργικότητα της καρδιάς. Συμπληρώνει την εικόνα του καρδιογραφήματος και δίνει απαντήσεις σε παθολογικά ευρήματα. Η πρώτη και βασικότερη μέτρηση που μας δίνει ο υπέρηχος καρδιάς είναι το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας. Η μέτρηση αυτή δίνει τη συνολική εικόνα της δύναμης της αριστερής κοιλίας που είναι η αντλία της μεταφοράς του αίματος στο σώμα μας. Το φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης είναι πάνω από 53%, ενώ σοβαρά μειωμένο θεωρείται όταν είναι κάτω από 35%.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Είδος πολυτελείας τα «καθημερινά» φάρμακα - Πόσο εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Με το triplex καρδιάς διαγιγνώσκονται διάφορες ανωμαλίες της καρδιάς, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, παθήσεις των βαλβίδων, υγρό στην καρδιά και καθορίζεται η βαρύτητα κάθε πάθησης.

Η διαδικασία είναι απλή και απόλυτα ασφαλής, καθώς οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται είναι εντελώς ακίνδυνοι. Αρχικά, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στην αριστερή σας πλευρά. Έπειτα, ο γιατρός θα απλώσει ένα ειδικό τζελ στο θώρακα, ώστε να βελτιωθεί η μετάδοση των υπερηχητικών κυμάτων. Στο triplex καρδιάς χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα, ο ηχομορφομετατροπέας, ο οποίος μετακινείται από το γιατρό πάνω στην καρδιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας ή να εκπνεύσετε.

Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία για την εξέταση, ενώ η διάρκεια της εξέτασης ανέρχεται σε μερικά λεπτά.

Tέστ κοπώσεως: Η δοκιμασία κόπωσης ή stress test, γνωστή και σαν «τεστ κόπωσης» είναι μια ακόμη πολύτιμη διαγνωστική μέθοδος της σύγχρονης καρδιολογίας, η οποία συμβάλλει στην ανίχνευση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Η δοκιμασία συνίσταται στην εκτέλεση ελεγχόμενης σωματικής άσκησης από τον εξεταζόμενο υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση τόσο κατά τη διάρκεια άσκησης όσο και μετά το πέρας αυτής. Η διαγνωστική και κλινική αξία της δοκιμασίας κόπωσης αφορά πρωτίστους ασθενείς που έχουν γνωστό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, οι οποίοι έχουν για παράδειγμα, υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG) ή έχουν υποστεί παλαιό έμφραγμα ή έχουν κάνει στεφανιαία αγγειοπλαστική με τοποθέτηση στεντ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεστ κόπωσης αποτελεί σημαντική εξέταση για την μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών αυτών.

Επίσης, ο προληπτικός έλεγχος της καρδιάς πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:

α) Δειγματοληπτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ώστε να γνωρίζουμε τις συνηθισμένες τιμές της πίεσής μας, να διαγνώσουμε έγκαιρα την ύπαρξη υπέρτασης και να επέμβουμε από νωρίς με φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμισή της.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Δρ. Ιωάννα Γαλανού - Καρκίνος του Μαστού και Σεξουαλικότητα

β) Εξετάσεις λιπιδίων: Καθένας από εμάς από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το λιπιδαιμικό του προφίλ, ώστε αν χρειάζεται είτε με αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες και στον τρόπο ζωής του είτε με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής να ρυθμίσει τις τιμές των λιπιδίων στα φυσιολογικά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, τα λιπίδια που πρέπει να εξετάζονται είναι η ολική χοληστερίνη, η low-density lipoprotein (LDL, ή «κακή» χοληστερίνη), η high-density lipoprotein (HDL, ή «καλή» χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια. Η ερμηνεία των εξετάσεων είναι εξατομικευμένη για τον καθένα, και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό καρδιολόγο ή παθολόγο.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά την σημασία της πρόληψης, ως μέσου που θωρακίζει την υγεία μας, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που μπορούν να υπονομεύσουν την ποιότητα της ζωής μας και σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν η αιτία να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής μας. Δεν αμελούμε τον ετήσιο καρδιολογικό μας έλεγχο, ακολουθούμε την αγωγή μας και τις συμβουλές του καρδιολόγου σε περίπτωση καρδιοπάθειας και «επενδύουμε» σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με το λιπιδαιμικό μας προφίλ και τις εξατομικευμένες ανάγκες μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 το Θεραπευτήριο Αθηνών προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ από τις 26/09/2022 – 31/10/2022 Πλήρη Καρδιολογικό έλεγχο με τη χρήση ΕΟΠΥΥ και σε προνομιακή τιμή για ιδιωτική χρέωση.

Αν θέλετε κι εσείς να πραγματοποιήσετε έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο μπορείτε να επικοινωνήσετε με το «Θεραπευτήριο Αθηνών» στα τηλέφωνα 2108835655 & 2108236721-23 για να κλείσετε το ραντεβού σας και να κάνετε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό σας: την πρόληψη.

Διευθυντής  Καρδιολογικού Τμήματος στο Θεραπευτήριο Αθηνών: Τσουμελέας Ανδρέας, ειδικός καρδιολόγος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είδος πολυτελείας τα «καθημερινά» φάρμακα – Πόσο εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Εκτός κάθε ελέγχου είναι η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, με το υπουργείο Υγείας...

Δρ. Ιωάννα Γαλανού – Καρκίνος του Μαστού και Σεξουαλικότητα

Πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το άρθρο μετέπειτα κοινής ερώτησης που μου κάνουν...

Οι 10 τροφές που προκαλούν καούρα

Εχετε αισθανθεί ποτέ ότι το στομάχι σας έχει πάρει «φωτιά»; Αν ναι, μάθετε ότι...

SOS για τις λοιμώξεις στα παιδιά

Διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία των ειδικών για τη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων, που...

«Πρωταθλητές» στη χρήση αντιβιοτικών οι Έλληνες

Η χρήση των αντιβιοτικών και των αντιιικών φαρμάκων μπορεί να μειώθηκε σε σχέση με...

Επιδημία… καρκίνου για την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη

Βόμβα μεγατόνων πυροδότησε χθες διεθνής επιτροπή ογκολόγων του επιστημονικού περιοδικού «Lancet», προειδοποιώντας πως μέσα...

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκε gadget για την αντιμετώπιση της φαλάκρας

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν πρωτοποριακό gadget, το οποίο,...

Η πίτσα προκαλεί τον ίδιο εθισμό με τα ναρκωτικά

Ετσι που το πάνε, δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσει κανένας «βαρόνος» της... πίτσας, ο οποίος...

Οι 6 τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο

Τι κοινό έχουν μια χούφτα κεράσια, ένα πιάτο φασόλια και ένα παυσίπονο; Και τα...

Ανησυχία προκαλεί το μεγάλο κύμα εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα...

Πρωινή υγρή «βόμβα» ο καφές

Αν είστε και εσείς από αυτούς που το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί...

Αναπάντητα ερωτήματα για την εξέλιξη του κορωνοϊού, τα εμβόλια και την κατάσταση των νοσοκομείων

Λίγες μονάχα ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, που θα...

Τρία μυστικά μακροζωίας

Ποιος θα το 'λεγε ότι το διάβασμα ενός μυθιστορήματος για μόλις μισή ώρα μπορεί...

Πώς μπορεί να γεννηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα

Ολοι μας θέλουμε να έχουμε ένα γερό και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, έτοιμο ανά πάσα...

Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε μέθοδο που εξαφανίζει τους εφιάλτες

Καλό θα ήταν να πετάξουν τις ονειροπαγίδες όσοι τις χρησιμοποιούν διότι πιστεύουν ότι διώχνουν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαμός στο Open με τον «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη και τον Γιώργο Καραμέρο!

Θερμό επεισόδιο είχαμε σήμερα μεταξύ του «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη...

Ίλιγγος με τα εκατομμύρια που μπήκαν στην Κιβωτό του Κόσμου – Με Πόρσε κυκλοφορούσε ο πατέρας Αντώνιος 

Τα πρώτα στοιχεία από τον οικονομικό έλεγχο - Στο όνομα της πρεσβυτέρας και της μητέρας του Αντώνιου η οργάνωση

NEWSROOM