Κορωνοϊός: Ο αρχικός εμβολιασμός δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισημαίνει νέα έρευνα

Οι μάσκες και η αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό, παραμένουν σημαντικά «όπλα» στο να γλιτώσουμε από το να νοσήσουμε βαριά

Must Read

Εν αναμονή της χορήγησης των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της Covid-19 και στη χώρα μας, νέα μελέτη έδειξε το κατά πόσο παραμένουν αποτελεσματικά τα αρχικά εμβόλια, αλλά και οι αναμνηστικές δόσεις κατά των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στον επιστημονικό ιστότοπο JAMA Network Open, ερευνητές στο Οντάριο, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 134.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρέθηκαν θετικά στις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί «πλήρως» (δηλαδή με δύο δόσεις εμβολίου mRNA, είτε από τη Moderna, είτε από την Pfizer-BioNTech) παρουσίασαν μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι των δύο μεταλλάξεων, αλλά η μείωση ήταν μεγαλύτερη έναντι της Όμικρον, παρά έναντι της Δέλτα.

Μάλιστα, μεταξύ των εμβολιασθέντων, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώθηκε από 36% έως και δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση των πρώτων εμβολίων που βγήκαν, σε μόλις 1% έως και τέσσερις μήνες αργότερα (ή έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση). Οι αναμνηστικές δόσεις, πάντως, συνέβαλαν στην αποκατάσταση μέρους της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ανεβάζοντάς την ξανά στο 61% έναντι της Όμικρον, αρχής γενομένης μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση του αναμνηστικού εμβολίου.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι κατά της Όμικρον, χρειάζεστε πραγματικά τρεις δόσεις για βέλτιστη προστασία από σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε σχετικά ο δρ. Jeff Kwong, ανώτερος επιστήμονας στο ICES (μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο) και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Δύο δόσεις ήταν αρκετά καλές κατά της Δέλτα, αλλά από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Όμικρον κυριάρχησε, οι δύο δόσεις δεν παρέχουν αρκετή προστασία», πρόσθεσε.

Άγνωστο πόσο διαρκεί η προστασία μετά την τρίτη ή την πρώτη αναμνηστική δόση

Η μελέτη δεν διερεύνησε πόσο διαρκεί αυτή η προστασία μετά την τρίτη δόση εμβολίου ή την πρώτη αναμνηστική δόση. Πλέον, αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν άλλη μια αναμνηστική δόση, την πρώτη που στοχεύει ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον.

Με βάση τα δεδομένα της μελέτης του, τα οποία έδειξαν εξασθένηση της προστασίας μετά την αρχική σειρά εμβολιασμών, ο Kwong αναμένει ότι το ίδιο θα συμβεί και μετά την πρώτη αναμνηστική δόση. Εάν τα αντισώματα εξασθενήσουν, τότε οι άνθρωποι είναι λιγότερο προστατευμένοι από τη μόλυνση από τον ιό.

Στα θετικά νέα, τώρα, η μελέτη του Kwong επιβεβαίωσε προηγούμενα δεδομένα που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που έλαβαν επίσης μια πρώτη αναμνηστική δόση παραμένουν προστατευμένοι από το να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί από την Όμικρον– η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσου ήταν περίπου 95% μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά την τρίτη δόση.

Η νέα αναμνηστική δόση, που στοχεύει τόσο στην αρχική όσο και στις παραλλαγές της Όμικρον BA.4/5, «είναι σίγουρα μια καλή κίνηση» για τη βελτίωση της προστασίας των ανθρώπων από τη μόλυνση, υποστηρίζει ο Kwong. Όμως, λέει, «η ανησυχία μου είναι ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί μια ακόμη παραλλαγή με άλλες μεταλλάξεις. Και αυτή η αναμνηστική δόση για την Όμικρον μπορεί να βοηθήσει ή να μην βοηθήσει ενάντια σε αυτό».

«Τα δεδομένα της μελέτης αποτελούν μια καλή υπενθύμιση ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να παρέχουν τέλεια προστασία, ιδίως από τη μόλυνση», επισημαίνει ο Kwong. «Για αυτό, άλλα μέτρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά, όπως το να φοράτε μάσκες και να αποφεύγετε τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό. Χρειαζόμαστε άλλα μέτρα για να προστατευτούμε καλύτερα, και η μάσκα είναι ένα από αυτά που δεν μας ενδιαφέρει ποια παραλλαγή κυκλοφορεί», σημειώνει και προσθέτει πως «είναι ατυχές το γεγονός ότι οι μάσκες έχουν πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες, τόσο πιο προστατευμένοι είναι όλοι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This