Τα εμβόλια πιάνουν… αράχνες στα ράφια

Μετά τα υποχρεωτικά εμβόλια για τον Covid

Must Read

Μπορεί η γρίπη να καλπάζει σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο «βουτιά» έχουν κάνει οι εμβολιασμοί, με τα εμβόλια να πιάνουν αράχνες στα ράφια των φαρμακείων.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η λεγόμενη «εμβολιαστική κόπωση» που προέκυψε από τους απανωτούς εμβολιασμούς που ήταν υποχρεωτικοί για τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για την ώρα η προσέλευση στα φαρμακεία για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικό είναι πως από τις 4.200.000 δόσεις που είναι φέτος διαθέσιμες, ούτε οι μισές δεν έχουν γίνει, και παραμένουν σε στοκ.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναφέρουν πως για την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση κατά 41,5% σε σχέση με την προηγούμενη.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 23 (37,7%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Από το σύνολο των ελέγχων ο ΕΟΔΥ αναφέρει στην έκθεσή του πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα 3 (60%) από τα 5 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε.

Το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού, έχει ανακοινώσει πως το εμβόλιο της γρίπης θα μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση και πως η διαδικασία, πλέον, θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες, καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Οι άνω των 60

Αυτό όμως αναμένεται να ισχύσει για τις ευπαθείς ομάδες και όσους είναι άνω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν από την έναρξη της περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων (δηλαδή από τα μέσα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου), καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This