Mύθοι και αλήθειες για τα μακαρόνια

Must Read

Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων – και όχι άδικα, αφού, πέρα από πεντανόστιμα, βρίσκονται και στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτά, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα που υπάρχουν, και οι περισσότεροι να τα καταναλώνουν με άγχος και ενοχές.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Μύθος 1 «Η κατανάλωση ζυμαρικών προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους»

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες με μόνο 1 γραμμάριο λίπους. Αυτά που αυξάνουν τις θερμίδες των ζυμαρικών και μπορεί να μας παχύνουν είναι τα υλικά με τα οποία τα συνοδεύουμε. Προσθέστε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, άπαχο κρέας ή ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μικρές ποσότητες τυριού και υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τυριά, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή χρησιμοποιήστε τα σε μικρή ποσότητα.

Μύθος 2 «Τα ζυμαρικά δεν έχουν πραγματική θρεπτική αξία»

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού και είναι πολύ σημαντικοί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα ζυμαρικά είναι, επίσης, εμπλουτισμένα, πράγμα που σημαίνει επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Ορισμένα από αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ο σίδηρος, το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Μπορείτε, επιπλέον, να βρείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Μύθος 3 «Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά»

Αλήθεια: Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη αποτελούν την τέλεια λύση, αφού δεν στερούνται ένα τόσο βασικό τρόφιμο και αποφεύγουν όλα αυτά τα συμπτώματα που τους προκαλεί έστω και η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας γλουτένης. Ωστόσο, τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν αποκομίζουν κανένα διατροφικό όφελος από την κατανάλωση ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, καθώς τα κανονικά ζυμαρικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Μύθος 4 «Αν θέλω να χάσω βάρος, δεν πρέπει να τρώω υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά»

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής μας, καθώς το 50 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από αυτούς, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος είτε όχι. Πρέπει, λοιπόν, καθημερινά να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες υδατανθράκων και τα ζυμαρικά είναι μια υγιεινή επιλογή που ταιριάζει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ενα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει περίπου 200 θερμίδες, μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ηρθε ο καιρός να απενοχοποιήσουμε τα λατρεμένα ζυμαρικά και να τα καταναλώνουμε χωρίς ενοχές, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This