Δευτέρα 14/6/2021

Η αποξένωση φέρνει σκέψεις θανάτου!

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνας υποστηρίζει ότι όσοι άνθρωποι νιώθουν αποξενωμένοι ή απομονωμένοι πιθανότατα βρίσκονται αντιμέτωποι και με επίμονες σκέψεις θανάτου.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι επιστήμονες, ακόμα δεν είναι βέβαιο κατά πόσον τα συναισθήματα αποξένωσης ή απομόνωσης θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη των σκέψεων θανάτου. Σύμφωνα με τον Πίτερ Χελμ, απόφοιτο κοινωνικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνας και επικεφαλής της μελέτης, «πρόκειται για μια εμπειρία που κάποιοι άνθρωποι έχουν και ορισμένοι τη βιώνουν όλη την ώρα».

Ο Χελμ και οι συνεργάτες του ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν πώς μια εμπειρία, όπως αυτή της υπαρξιακής απομόνωσης, μπορεί να συνδέεται με σκέψεις θανάτου και θνησιμότητας. Σύμφωνα με τον Χελμ, η υπαρξιακή απομόνωση δεν ταυτίζεται με τη μοναξιά.

Οι ερευνητές

Η μοναξιά είναι το αίσθημα της έλλειψης επαφής με άλλους ανθρώπους, ενώ η υπαρξιακή απομόνωση είναι το αίσθημα ότι οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις διαφορετικές έρευνες όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια δοκιμασία με λέξεις, οι οποίες συνδέονταν ή όχι με τον θάνατο. Οι συμμετέχοντες που δήλωναν πιο συχνά αισθήματα υπαρξιακής απομόνωσης ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν λέξεις σχετικές με τον θάνατο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ