Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση για τις πέτρες στη χολή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η χολολιθίαση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ανώτερου πεπτικού και αφορά τη χοληδόχο κύστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως δεν γνωρίζουν επαρκώς τη λειτουργία και τη σημασία του οργάνου αυτού. Η κατανάλωση λιπαρών ουσιών, όπως κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου, μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται η χολή η οποία παράγεται στο συκώτι και αποτελείται από συστατικά που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης των τροφών.. Όταν η ισορροπία των συστατικών της χολής διαταράσσεται , αυξάνονται και οι πιθανότητες να σχηματιστούν συμπαγείς κρύσταλλοι (οι γνωστές πέτρες) που προκαλούν τη χολολιθίαση. Η άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και η εμπειρία του χειρουργού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν βασικά κριτήρια για την επιτυχή αντιμετώπιση της χολολιθίασης και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.

Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με τον κ. Βασίλειο Χαραλαμπάκη, Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο για να μας διαφωτίσει πλήρως σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης. Ο κ. Χαραλαμπάκης τιμήθηκε με Clinical Excellence Award για τη δημιουργία Μονάδας Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού στο Νοσοκομείου του Warwick και εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Διευθυντής Χειρουργικής με εμπειρία σε μεγάλη γκάμα επεμβάσεων λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ποιος ο ρόλος της χοληδόχου κύστης στον οργανισμό;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά του σώματός μας. Είναι πρακτικά ένα σακουλάκι που συλλέγει και αποθηκεύει το πεπτικό υγρό που λέγεται χολή. Η χολή παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν τρώμε ένα γεύμα, η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή στο έντερο για να γίνει η πέψη των τροφών. Μεταξύ των γευμάτων, η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, σε αναμονή του επόμενου γεύματος. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν έχει καμία βλαπτική συνέπεια για τον οργανισμό μας.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση της χοληδόχου κύστης;

Η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης είναι η λιθίαση, δηλαδή η δημιουργία λίθων (πετρών) εντός αυτής. Περίπου 1 στους 10 από εμάς θα αναπτύξουμε πέτρες εντός της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, σε ηλικία πάνω από τα 40 έτη, μετά από εγκυμοσύνες και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Οι πέτρες αυτές δημιουργούνται και συνήθως παραμένουν μέσα στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν πόνο (κωλικό) ή και φλεγμονή (οξεία χολοκυστίτιδα). Σπανιότερα, οι πέτρες αυτές μπορεί να μετακινηθούν στο χοληδόχο πόρο (το σωληνάκι που συνδέει το συκώτι με το έντερο) και να προκαλέσουν ίκτερο (χρυσή) ή και παγκρεατίτιδα. Αυτές αποτελούν σοβαρές, δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές με δυσκολότερη αντιμετώπιση.

Πώς αντιμετωπίζουμε τη χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή όπως λέγονται κοινώς;

Όταν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα (πόνο, δυσπεψία, ναυτία, έμετο) μπορούν αρχικά να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε όμως πότε θα προκληθούν συμπτώματα ούτε πόσο βαριά μπορεί να είναι αυτά. Πολλές φορές ακόμη και το πρώτο επεισόδιο μπορεί να είναι πολύ σοβαρό ή και απειλητικό για τη ζωή (πχ παγκρεατίτιδα) και να απαιτήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η οριστική αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι μόνο η χειρουργική αφαίρεση της χολοδόχου κύστης, που ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος κατακερματισμού και αφαίρεσης των πετρών, όπως στην περίπτωση των πετρών του νεφρού. Με την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όμως, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης έχει καταστεί σαφώς ευκολότερη και ασφαλέστερη από το παρελθόν. Η ανάρρωση και επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα είναι ταχύτατη.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται μέσω 4 πολύ μικρών τομών. Οι δυο από αυτές έχουν μέγεθος 5 χιλιοστών και οι άλλες δυο 1 εκατοστού. Μέσα από αυτές τις οπές εισάγουμε την ειδική κάμερα υψηλής ανάλυσης και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η μεγέθυνση που προσφέρει η ειδική κάμερα κάνει την αναγνώριση της ανατομίας ακριβέστερη και ασφαλέστερη. Αφού αναγνωριστεί το αγγείο της χοληδόχου κύστης και το σωληνάκι που τη συνδέει με το χοληδόχο πόρο (το κύριο σωληνάκι που μεταφέρει τη χολή από το συκώτι στο έντερο), τα 2 αυτά ασφαλίζονται με ειδικά πλαστικά κλιπς και κόβονται. Έτσι, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνεται, στη συνέχεια αποκολλάται από το συκώτι και αφαιρείται μέσα σε ειδικό σακουλάκι. Οι μικρές τομές συρράπτονται αφήνοντας ελάχιστα σημάδια στο δέρμα της κοιλιάς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής; Μιλήστε μας για την αποκατάσταση της επέμβασης.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική είναι αναμφισβήτητα και η επέμβαση αυτή αποτέλεσε το παράδειγμα που ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες επεμβάσεις ώστε να γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά.

Η επέμβαση λόγω της μεγέθυνσης που επιτυγχάνεται με την ειδική κάμερα, καθώς και λόγω της καλύτερης πρόσβασης στην περιοχή, είναι ασφαλέστερη και ταχύτερη. Οι τομές στο δέρμα είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι εκτός από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως το μόνο παυσίπονο που χορηγούμε είναι απλή παρακεταμόλη (Depon) για 2-3 ημέρες. Λόγω αυτού, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (>90%) εξέρχονται από το νοσοκομείο εντός 4-6 ωρών ή το επόμενο πρωϊνό. Η αποκατάσταση μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή συνήθως είναι ταχεία και απροβλημάτιστη. Η επάνοδος στην καθημερινότητα και την εργασία είναι ταχύτατη και συνήθως γίνεται εντός 5-7 ημερών. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς απλώς να αποφεύγουν τη βαριά εργασία και άρση βάρους για 2-3 εβδομάδες.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για τον ασθενή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση εφόσον διενεργείται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Απαιτείται άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και εμπειρία στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό η επέμβαση αυτή δεν πραγματοποιείται από όλους τους Γενικούς Χειρουργούς, αλλά μόνο από όσους έχουν την εξειδίκευση στη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού. Οι Χειρουργοί Ανωτέρου Πεπτικού έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό χολοκυστεκτομών κατά την εκπαίδευσή τους και, επιπλέον, πραγματοποιούν και μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων σε ετήσια βάση ώστε να διατηρούν τη χειρουργική δεινότητά τους. Έτσι είναι σε θέση να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο δυσκολίες και πιθανές επιπλοκές. Στα χέρια λοιπόν των εξειδικευμένων Χειρουργών, οι επιπλοκές είναι σπάνιες (λιγότερες από 1 στις 100 επεμβάσεις) και η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση δεν υπερβαίνει το 1%.

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://vc-surgery.com/ ή καλέστε στο  210 686 2062 ή 6947828048

* Ο Βασίλειος Χαραλαμπάκης είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) καθώς και τη Χειρουργική μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, πριν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (2 έτη) και εν συνεχεία υπηρέτησε με βαθμό Διευθυντή (Consultant) για 6 έτη σε μεγάλα κέντρα. Απέκτησε έτσι μεγάλη κλινική εμπειρία στο αντικείμενο της εξειδίκευσής του λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγάλου όγκου περιστατικών που διαχειρίστηκε. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε >2500 χειρουργικές επεμβάσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δημιούργησε τη Μονάδα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού στο Νοσοκομείου του Warwick και γι αυτό έλαβε Clinical Excellence Award. Παράλληλα διατήρησε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον στη Βαριατρική Χειρουργική, δημοσιεύοντας μεγάλο αριθμό μελετών και επιστημονικών άρθρων. Συμμετείχε σε >100 Βαριατρικές επεμβάσεις κατ’έτος, χειρουργώντας ασθενείς ακόμη και με Δείκτη Μάζας Σώματος >90kg/m 2 και βάρος 250kg.

Επαναπατρίστηκε το 2021.

Ακολουθήστε τον κ. Χαραλαμπάκη στα Social Media Facebook & YouTube

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα...

Καρκίνος παγκρέατος και στοχεύουσες θεραπείες

O καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί παγκοσμίως μία από τις πιο δύσκολες κακοήθειες, με πολύ...

Stop στο στρες προτείνει μια παγκόσμια Ελληνική καινοτομία

Η καταπολέμηση του άγχους και του στρες πλέον αποτελεί μια καθημερινή μάχη του ανθρώπινου...

Συναγερμός για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας!

Οκτώ χρόνια μετά την πανηγυρική ανακοίνωση για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας Τύπου ΙΙ από...

Καρκίνος των ωοθηκών: Ποιος ο ρόλος της χειρουργικής στην αντιμετώπιση των υποτροπών;

O καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες,...

Τα 5 λάθη που κάνουμε την περίοδο της νηστείας

Βρισκόμαστε σε περίοδο Σαρακοστής, κάτι που ίσως για πολλούς είναι καλή αφορμή για να...

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης...

Η DEMO τιμά τις δυναμικές γυναίκες της

Στη DEMO, ηγέτιδα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και ανάμεσα στους τρεις πιο ελκυστικούς εργοδότες...

Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: Πρόληψη και θεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον...

Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν το άγχος

Η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου...

H σημασία του 8ωρου ύπνου

Ολοι θα έπρεπε να κοιμόμαστε το προβλεπόμενο 8ωρο, αλλά οι απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας...

Υπέρβαρο ή παχύσαρκο στα επόμενα 12 χρόνια το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τόσο τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες χρόνια τώρα «κρούουν...

Έκρηξη γαστρεντερίτιδας στα παιδιά!

Μορφή επιδημίας λαμβάνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά σε όλη τη χώρα, ενώ την...

Πότε ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για long Covid

Ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού πριν από τη λοίμωξη με τον ιό συνδέεται με...

Οι «παγίδες» της Σαρακοστής

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

NEWSROOM