Συναγερμός για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας!

Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο

Must Read

Οκτώ χρόνια μετά την πανηγυρική ανακοίνωση για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας Τύπου ΙΙ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και μόλις τέσσερα για τον Τύπο ΙΙΙ, η φρικτή αυτή ασθένεια, που αφήνει παράλυτους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο όσους προσβάλλει, απειλεί ξανά την ανθρωπότητα, θέτοντας σε «κόκκινο συναγερμό» και τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές.

Από το φθινόπωρο του 2022 και μετά ο εντοπισμός του ιού της πολιομυελίτιδας τόσο σε ανθρώπους όσο και στα αστικά λύματα Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Ιερουσαλήμ προκαλεί βάσιμες υποψίες ότι ο ιός επέστρεψε, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι «ήταν θέμα χρόνου».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Μίχος υποστηρίζει ότι «η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του παγκόσμιου πληθυσμού εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, η οποία επιβράδυνε τα εμβολιαστικά προγράμματα». Ως δεύτερη αιτία περιγράφεται η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από περιοχές με κρούσματα, όπως από την Αφρική και την Ασία.

Ο κ. Μίχος υπογραμμίζει ότι «η εμβολιαστική κάλυψη έχει πέσει λόγω του Covid-19 και στον δυτικό κόσμο. Πόσο μάλλον σε περιοχές όπως η Αφρική και η Ασία, που είχαν θέματα με πολέμους και αναταραχές. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά συνέτειναν στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας» σημειώνει. Σε σχετική ομιλία που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, την περασμένη εβδομάδα, τόνισε πως η ανακάλυψη του ιού στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ έχει ανησυχήσει τις παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές. Στις 2 Μαρτίου το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τρία ασυμπτωματικά παιδιά θετικά στον ιό. Λίγες ημέρες πριν, στις 27 Ιανουαρίου, είχε εντοπιστεί ακόμη μία περίπτωση οξείας χαλαρής παράλυσης (ΟΧΠ), κατάσταση για την οποία ενοχοποιείται η πολιομυελίτιδα. Το κρούσμα ήταν ένα ανεμβολίαστο 8χρονο κορίτσι από την περιοχή Σαφέντ. Οι εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες στο Ισραήλ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τον Αύγουστο του 2022 η παράλυση ενός νεαρού και η ανίχνευση του ιού που προκαλεί πολιομυελίτιδα στα λύματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης έθεσαν τις Αρχές των ΗΠΑ σε «κόκκινο συναγερμό». Ηταν το πρώτο κρούσμα της νόσου στις ΗΠΑ από το 2013. Οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν τότε ότι έχουν τη βεβαιότητα πως υπάρχουν πάνω από 100 ασυμπτωματικοί ασθενείς στην κοινότητα.

Το περασμένο φθινόπωρο το θέμα της επανεμφάνισης της πολιομυελίτιδας απασχόλησε και τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές. Μάλιστα σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ΕΟΔΥ τονίστηκε η ανάγκη να αρχίσει η επιτήρηση του ιού στα λύματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- υλοποιηθεί.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Μίχος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση για το νόσημα αυτό και στη χώρα μας: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει γενικευμένη αναζήτηση στα αστικά λύματα για τον ιό της πολιομυελίτιδας. Λαμβάνονται μόνο σποραδικά κάποια δείγματα, από τα camps των προσφύγων. Αρα πρακτικά δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και στη χώρα μας για το νόσημα αυτό. Από το φθινόπωρο έως σήμερα συζητιούνται διάφορες προτάσεις. Απλώς δεν έχει γίνει κάτι ακόμα».

Πρόληψη μόνο με εμβολιασμό

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό. Ο ιός της πολιομυελίτιδας ανήκει στο γένος των εντεροϊών, της οικογένειας των pico-rna ιών και υπάρχουν τρεις τύποι του ιού (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ). Ολοι μπορούν να προκαλέσουν παράλυση. Ο Τύπος Ι απομονώνεται πιο συχνά από περιπτώσεις παράλυσης, ενώ ο Τύπος ΙΙΙ πιο σπάνια.

Ο Τύπος ΙΙ δεν έχει ανιχνευτεί να κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 1999. Ο Τύπος Ι είναι εκείνος που προκαλεί πιο συχνά επιδημίες. Αυτό που κάνει τον ιό της πολιομυελίτιδας άκρως επικίνδυνο είναι ότι μπορεί να μολύνει τον νωτιαίο μυελό και να προκαλέσει μόνιμη παράλυση ή ακόμα και θάνατο. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί μόνο με εμβολιασμό, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία. Περίπου το 75% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από πολιομυελίτιδα δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και δεν θα γνωρίζουν ότι είναι μεταδοτικοί.

Ποιοι κινδυνεύουν:

  • Νεογέννητα μωρά
  • Παιδιά κάτω των 2 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους κατά της πολιομυελίτιδας
  • Οποιοσδήποτε δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενηλίκων και εγκύων
  • Ανοσοκατασταλμένα άτομα

Ο ιός της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται στις φαρυγγικές εκκρίσεις σε 36 ώρες και στα κόπρανα σε 72 ώρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι ιοί τυπικά παραμένουν στον φάρυγγα περίπου για μία εβδομάδα και στα κόπρανα για 3-6 εβδομάδες, αλλά στους ανοσοκατασταλμένους η αποβολή ιών μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Τα κρούσματα είναι πιο μολυσματικά τις ημέρες πριν και μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η αναζήτηση των ιών της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως γίνεται σε ειδικά εργαστήρια που έχουν εξουσιοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό από τον ΠΟΥ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το κέντρο αυτό είναι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Εντεροϊών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This