ΠΟΥ: Αυτοί κρατούν το κλειδί για να καταλάβουμε την προέλευση του Covid-19

Must Read

Εχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο ιός και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πίεσε για πολλοστή φορά την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες της για την προέλευση του Covid-19, λέγοντας ότι «έως ότου συμβεί αυτό, όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι».

Αρχικά ο ιός εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι εξαπλώθηκε σε αγορά ζώντων ζώων προτού επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, στοιχίζοντας τη ζωή από τότε σε σχεδόν 7.000.000 ανθρώπους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προέλευση του ιού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορεί να πει κανείς το ένα ή το άλλο». «Ολες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του ΠΟΥ και γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε από την Κίνα να είναι συνεργάσιμη σε αυτό» δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Εάν το κάνουν αυτό, θα γνωρίζουμε τι συνέβη ή πώς άρχισε».

Αυτό που συμβαίνει έως σήμερα είναι ότι τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19 μεταφορτώθηκαν πρόσκαιρα από Κινέζους επιστήμονες σε διεθνή βάση δεδομένων τον περασμένο μήνα. Περιλάμβαναν γενετικές αλληλουχίσεις που εντοπίστηκαν σε πάνω από 1.000 περιβαλλοντικά και ζωικά δείγματα, τα οποία ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, τοποθεσία του πρώτου γνωστού ξεσπάσματος του Covid-19. Τα στοιχεία έδειξαν ότι DNA από διάφορα ζωικά είδη -μεταξύ των οποίων και σκύλοι ρακούν- βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19, υποδηλώνοντας ότι ήταν «τα πιθανότερα μέσα μετάδοσης» της ασθένειας, σύμφωνα με ομάδα διεθνών ερευνητών.

Ωστόσο, σε μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και δημοσιεύτηκε από την επιστημονική έκδοση «Nature» την εβδομάδα που μας πέρασε, επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αμφισβήτησαν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας. Δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι τα ζώα όντως μολύνθηκαν. Επίσης, αυτά ελήφθησαν έναν μήνα μετά την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αγορά, οπότε, ακόμα κι αν τα ζώα ήταν θετικά στον Covid-19, μπορεί να είχαν κολλήσει τον ιό από τους ανθρώπους.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για τον Covid-19, δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινεζικές πληροφορίες δίνουν κάποια στοιχεία για την προέλευση, αλλά όχι απαντήσεις. Είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με επιστήμονες για να βρει περισσότερα στοιχεία για τα πρώτα περιστατικά του 2019, όπως για το πού βρίσκονταν εκείνοι οι οποίοι μολύνθηκαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This