Μούρα: Ο πολύτιμος θησαυρός της διατροφής

Must Read

Αρωμα, γεύση και βιταμίνες. Τα μούρα είναι ο πολύτιμος θησαυρός της διατροφής, καθώς κλείνουν μέσα τους πλήθος πολύτιμων ουσιών, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό θεραπευτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό μας…

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Εδώ και αιώνες τα µούρα αποτελούν µέρος της διατροφής. Φύτρωναν στα δάση και σήµερα τα περισσότερα είδη αποτελούν απογόνους δασόβιων καλλιεργειών. Πέντε είδη επιλέχτηκαν που αποτελούν «δυναµίτες» της υγείας µας.

1 Acai berry: Το «βιάγκρα του τροπικού δάσους»

Εχει σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζει με τον καρπό της ελιάς ή με κεράσι. Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο, γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους». Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά στη σεξουαλική. Οι καρποί του περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες. Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εκτός από χρώση προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ.λπ.). Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

2 Μύρτιλα Blueberries: Τα «βατόμουρα της νιότης»

Πολλοί τα ονομάζουν «βατόμουρα της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική τους αξία. Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

3 Cranberries: Το φυσικό φάρμακο

Εδώ και αιώνες τα cranberries θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενισχύουν παράλληλα την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Από διατροφικής άποψης αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων ωφέλιμων συστατικών, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, χαλκός και παντοθενικό οξύ. Οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Ομως η πραγματική αξία των cranberries βρίσκεται στα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

4 Lingonberries: Τα σκανδιναβικά μούρα

Τα γλυκόξινα κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στις σκανδιναβικές χώρες αναδεικνύονται σε πολύτιμα υπερτρόφιμα. Πατρίδα τους θεωρείται η Σουηδία, αλλά τυγχάνουν παγκόσμιας εκτίμησης λόγω των πολύτιμων ουσιών που περιέχουν. Είναι λοιπόν πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Στην παραδοσιακή ιατρική αυτά τα μούρα έχουν αντισηπτική και διουρητική δράση.

5 Goji berry: Ελιξίριο ζωής

Είναι γνωστό πλέον και έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Οι πορτοκαλοκόκκινοι καρποί του έχουν γλυκόξινη γεύση και αξιοσημείωτη θρεπτική αξία. Περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε, σίδηρο, πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες. Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους. Στη διάρκεια σχετικής έρευνας παρατηρήθηκε βελτίωση της ψυχικής υγείας και των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων, καθώς και της ποιότητας του ύπνου τους. Θεωρείται αντιγηραντικό και ελιξίριο μακροζωίας. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This