Χωρίς ιατρική περίθαλψη των 3,6% των παιδιών στην ΕΕ – Σε ποιά θέση είναι η Ελλάδα

Must Read

Χωρίς ιατρική περίθαλψη βρίσκεται το 3,6% των παιδιών, μικρότερων των 16 ετών, στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή – Εurostat.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τον μέσο όρο των χωρών με τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιατρική κάλυψη των παιδιών (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κροατία κ.α.) και των χωρών με τη χαμηλότερη ιατρική κάλυψη (Πολωνία, Λετονία, Ουγγαρία κ.α.) τόσο στην παιδιατρική όσο και στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Συνολικά, οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 125% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 1,6% το 2017, άγγιξαν το 3,6% το 2021, έτος στο οποίο αναφέρεται η έρευνα. Το 3,6% μάλιστα, σύμφωνα με τη Eurostat, πέφτει στο 3,4% στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Με τον όρο ανεκπλήρωτες ανάγκες, η Eurostat εννοεί πως τα παιδιά δεν λαμβάνουν διάγνωση, αλλά και θεραπευτική παρέμβαση, όταν παρουσιάσουν ένα πρόβλημα υγείας.

Αναλυτικότερα:

Οι χώρες με τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά

Σύμφωνα με την Αρχή, τα παιδιά στην Αυστρία έχουν την καλύτερη ιατρική περίθαλψη, με τη χώρα να καταλαμβάνει τις χαμηλότερες επιδόσεις στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες με ποσοστό μόλις 0,3%. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 0,4% και η Κροατία με 0,9%. Στη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο χωρίς περίθαλψη είναι 1,5% των παιδιών κάτω των 16 ετών.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η καλύτερη θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ στην παιδιατρική κάλυψη των παιδιών, με ποσοστό ακάλυπτων αναγκών που δεν ξεπερνά το 1,6%.

Από την άλλη πλευρά, τις χειρότερες επιδόσεις με τα υψηλότερα ποσοστά στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες των παιδιών έχει η Πολωνία με 7,3%, ενώ ακολουθεί η Λετονία με 6,4% και η Ουγγαρία με τη Ρουμανία στο 4,7%. Στην Ισπανία, επίσης, το 4,6% των παιδιών δεν λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Παιδοδοντιατρική φροντίδα

Η οδοντιατρική περίθαλψη φαίνεται να είναι ακόμη περισσότερο παραμελειμένη, με τις 27 χώρες της ΕΕ να καταλαμβάνουν το 4,4% κατά μέσο όρο στις ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών. Το 2017, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 2,6%.

Την καλύτερη οδοντιατρική κάλυψη έχουν το Λουξεμβούργο με ακάλυπτο μόλις το 0,6% των παιδιών έως 16 ετών, η Κροατία με 0,8%, η Σουηδία με 1,1% και η Αυστρία με την Ιταλία, στο 1,2%. Σ’ αυτήν την κατηγορία, επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η καλύτερη θέση με 1,8%.

Χωρίς οδοντιατρική φροντίδα είναι τα παιδιά στη Λετονία με 7,7%, στην Ισπανία με 7,1%, την Ουγγαρία με 7%, τη Σλοβενία με 6,8% και την Πορτογαλία με 6,4%.

Ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες στους ενήλικες

Αντίστροφες επιδόσεις φαίνεται να έχει η χώρα μας στην ιατρική κάλυψη των ενηλίκων. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στα μέσα του μήνα, από το Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικών Κοινωνικών Ερευνών (Ι.Π.Ο.Κ.Ε.) και η οποία φέρει τον τίτλο «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας», η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης (ΕΕ-27) έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους δείκτες υγείας και ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, με προεξάρχουσες την ανάγκη για οδοντιατρική περίθαλψη και τη βοήθεια στο σπίτι. Από τη μελέτη προκύπτει πως η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ενήλικων ασθενών.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια από το 10% που ήταν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των πολιτών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 27%. Μάλιστα, προέκυψε πως οι Έλληνες άνω των 16 ετών, δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την περίθαλψη που λαμβάνουν. Συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, του 94% των Δανών, και του 91% των Ισπανών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This