Ozempic ούτε για δείγμα!

Η έκτακτη εισαγωγή Ozempic που βοηθάει και στο αδυνάτισμα δεν κάλυψε τις ανάγκες των διαβητικών

Must Read

Παρά την έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου για διαβητικούς Ozempic, που έγινε από την Πολιτεία μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), οι ποσότητες ακόμη μια φορά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση, αφού οι αυξημένες ανάγκες των διαβητικών ασθενών που πραγματικά το χρειάζονται -και όχι για όσους το παίρνουν προκειμένου ν’ αδυνατίσουν– δεν καλύφθηκαν.

Αυτό επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θολό» το τοπίο αναφορικά με τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με το αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic του 1mg, με αποτέλεσμα όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του γιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η Πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.) ζήτησε 400 τεμάχια Ozempic 1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής δεν αναμένονται άλλες ποσότητες» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στο ΙΦΕΤ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι γιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Η σεμαγλουτίδη, η οποία πωλείται με την επωνυμία Ozempic, είναι αντιδιαβητικό φάρμακο που ενδείκνυται ως πρόσθετο στη δίαιτα και την άσκηση για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, καθώς και τη μακροχρόνια διαχείριση βάρους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This