Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Το συχνό τρέξιμο προλαμβάνει και τον καρκίνο

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Βικτόρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συχνό τρέξιμο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ζέλικο Πέντισιτς και τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέλυσαν τα στοιχεία 14 παλαιότερων ερευνών από διάφορες χώρες, που αφορούσαν συνολικά 232.150 ανθρώπους, η υγεία των οποίων είχε παρακολουθηθεί πέντε έως 35 χρόνια.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συχνό τρέξιμο σχετίζεται και στα δύο φύλα κατά μέσο όρο με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου. Ειδικότερα για τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο κατά 23%.

Σημαντικά οφέλη για το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και μία μόνο φορά την εβδομάδα χαλαρό τρέξιμο με διάρκεια μικρότερη των 50 λεπτών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αν περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν την απόφαση να αρχίσουν να τρέχουν -όχι κατ’ ανάγκην γρήγορα-, τότε θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού και για το προσδόκιμο ζωής, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ