Φαίνεται στα μάτια το Αλτσχάιμερ;

Must Read

Η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς υπόσχεται την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ! Ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται το φως στον αμφιβληστροειδή λειτουργεί βοηθητικά στην πρόληψη της νόσου, κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Επειτα από μια πρόσφατη μελέτη σε 35 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η νέα μέθοδος απεικόνισης μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση και τη δομή των ιστών. Μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες ως διαγνωστικό εργαλείο που λειτουργεί με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά, είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί την έγχυση ουσιών.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 60%-80% των περιπτώσεων άνοιας. Πρόκειται για ανίατη κατάσταση που μειώνει προοδευτικά τη μνήμη, αλλά και τη σκέψη, και ως τελικό αποτέλεσμα έχει τη μη ανεξάρτητη διαβίωση του ασθενούς.

Η παρουσία τοξικών συστάδων β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο είναι ένα χαρακτηριστικό της νόσου και οι ερευνητές προσπαθούν να τις ανιχνεύσουν στα πρώιμα στάδιά τους, γεγονός που θα βελτίωνε σημαντικά την έγκαιρη διάγνωση και θα προωθούσε την πιθανότητα θεραπείας ή την καθυστέρηση της προόδου της νόσου.

Ο αμφιβληστροειδής είναι μια προέκταση του εγκεφάλου και αυτή η γνώση ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν τους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι εύκολο να εξεταστεί μη επεμβατικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι περιμένουν τους αμφιβληστροειδείς με μικρές πρώιμες συστάδες β-αμυλοειδούς να διασκορπίσουν το φως με διαφορετικό τρόπο από τους αμφιβληστροειδείς που είτε δεν διαθέτουν τις συσσωματώσεις πρωτεϊνών είτε έχουν συσσωματώματα που είναι πιο αναπτυγμένα. Αρχικά η ομάδα πειραματίστηκε σε ποντίκια που πάσχουν από τη νόσο, ώστε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής, και εν συνεχεία επικεντρώθηκε σε πάσχοντες αλλά και μη για να παρατηρήσει τις διαφορές. Η ηλικία και ορισμένες συνθήκες των ματιών, όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης, φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης: «Θλιβερή» πρωτιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για τους Έλληνες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This