13-7-2020

«Θλιβερή» πρωτιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για τους Έλληνες

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Το ποσοστό είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς το 68% των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Φινλανδία δεν ξεπερνά το 3%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την αντιβιοτική θεραπεία με ελαφρότητα. Το 70% τα χρησιμοποιεί σαν καραμέλες για απλές χειμωνιάτικες ιώσεις. «Τα προμηθεύεται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή» τόνισε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

Τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά

Η υπερκατανάλωση έχει αποτελέσματα αντίθετα του επιθυμητού. Τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί απ’ όσους προσβάλλονται δεν θεραπεύονται.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών πρέπει να μειωθεί κατά 90%. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα θα πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε» ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας.

Δείτε επίσης: Η διατροφή σώζει και τον… πλανήτη

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ