Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Shopping που χρειάζεται therapy: Ο εθισμός στις online αγορές θεωρείται και επίσημα ψυχική διαταραχή! 

Ο εθισμός στο online shopping πρέπει να αναγνωριστεί ως… πραγματική ψυχική διαταραχή! 

Αυτό υποστηρίζουν Γερμανοί ψυχοθεραπευτές, καθώς, έπειτα από σχετικές έρευνες εντόπισαν διαφορετικά συμπτώματα και χαρακτηριστικά του προβλήματος αυτού.

Η «διαταραχή αγορών – κατανάλωσης» (Buying-Shopping Disorder ή BSD) έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι έχει πάρει άλλες, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή του διαδικτύου, σε σημείο που σήμερα έχει φτάσει να επηρεάζει έναν στους 20 ανθρώπους!

Όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, ξοδεύουν συνεχώς χρήματα μέσω διαδικτύου, καταλήγοντας να μαζεύουν περιττά πράγματα, να έχουν χρέη, να τσακώνονται με τους δικούς τους ανθρώπους, ακόμη και να χάνουν πλήρως τον αυτοέλεγχό τους.

«Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε αυτή τη διαταραχή ως ξεχωριστή ψυχιατρική κατάσταση και να συγκεντρώσουμε περαιτέρω γνώση για τη διαταραχή των αγορών στο internet», τονίζει η δρ. Άστριντ Μίλερ, ψυχοθεραπεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερο στη Γερμανία, η οποία, μαζί με τους συναδέλφους της επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση έχει μείνει στο περιθώριο για πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος για τα μικρά παιδιά από οθόνες κινητών και tablet

Έρευνα που έγινε σε 122 ασθενείς, οι οποίοι αναζήτησαν βοήθεια για τον εθισμό τους στο online shopping, κατέληξε στη διαπίστωση ότι παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και στρες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των διαδικτυακών καταστημάτων, των σχετικών εφαρμογών κινητού, καθώς και η διευκόλυνση της παράδοσης κατ’ οίκον έχουν προσδώσει μια νέα διάσταση στην έννοια του «shopaholic».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ