Γολγοθάς ασθενούς ελλείψει φαρμάκου!

Η Μαρία Νταφέκα, η οποία υποφέρει από χρόνια πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα, κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να βρει ένα κουτί χάπια

Must Read

Μπορεί ο λαλίστατος υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης να μας έχει συνηθίσει με τις ανάλγητες δηλώσεις του στα τηλεπαράθυρα και να έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι «στην Ελλάδα έχουμε λιγότερες ελλείψεις απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.» όσον αφορά τα φάρμακα, ωστόσο αυτά που βιώνουν χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες μας είναι πραγματικά ανυπόφορα!

  • Από τον Ιάσονα – Δημήτριο Τσέτσο

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε στην εφημερίδα «δημοκρατία» μια ασθενής με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα, μια χρόνια ηπατική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το συκώτι και, αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκαλεί επιπλοκές σε διάφορα ζωτικά όργανα και στο τέλος επιφέρει μέχρι και τον θάνατο.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Νταφέκα, κάτοικος Βόλου, η οποία υποφέρει από χρόνια πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα, που της έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, όπως καρκίνο του μαστού, μας ενημέρωσε: «Για την ασθένεια αυτή δεν υπάρχει ούτε γενόσημο ούτε κάποιο άλλο φάρμακο που να μπορεί να την αντιμετωπίσει, παρά μόνο το Ursufalk, το οποίο, όπως αρκετά σκευάσματα, παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία». Μάλιστα, αναφέρει ότι η έλλειψή του στα ράφια των φαρμακείων έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες συμπολίτες μας που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. «Μόνο στον Βόλο νοσούμε 160 άτομα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει το Ursufalk, δεν μπορούμε να καλυφθούμε. Πήρα τηλέφωνο τον γιατρό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που με παρακολουθεί εδώ και χρόνια και μου είπε “ψάξτε να βρείτε φάρμακα”. Εχω ψάξει σε όλη την Ελλάδα να βρω αυτό το σκεύασμα, δεν γίνεται να το διακόψω».

Τρομακτική έλλειψη

Οπως μας τόνισε η κυρία Νταφέκα, το φάρμακο αυτό πάει ανάλογα με το βάρος κάθε ασθενούς και έτσι, αφού ο καθένας ζυγίζει πάνω από 65-70 κιλά, χρειάζεται πάνω από δύο κουτιά. «Αυτά τα φάρμακα πάνε με το βάρος κάθε ασθενούς. Δηλαδή, όταν υπήρχε κανονική ροή του φαρμάκου έστελναν ένα με δύο κομμάτια. Τι να κάνουν αυτά; Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι κάθε ασθενής παίρνει από δύο κουτιά και άνω, διότι όλοι είναι από 65-70 κιλά και πάνω. Δεν υπάρχει κάποιος που να παίρνει ένα κουτί, όλοι από δύο και πάνω. Και έστελναν μόλις ένα κουτί στα φαρμακεία, ποιος να το πρωτοπάρει; Εγώ προσωπικά χρειάζομαι έξι κουτιά τον μήνα, γιατί έχω και κάποια κιλά».

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα φαρμακεία έφερναν περιορισμένο αριθμό Ursufalk, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα να αναγκάζονται να «ξενιτευτούν» ή να στείλουν κάποιο δικό τους πρόσωπο, όπως η κυρία Νταφέκα, που στέλνει τον γιο της να παραλάβει το απαραίτητο για τη ζωή της σκεύασμα, αλλά και ότι πλέον δεν υπάρχουν καν αυτά τα «1-2 κομμάτια», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μείνει χωρίς θεραπεία!

«Ψάχνω σε όλη την Ελλάδα να βρω φάρμακα, όπως και όλοι οι ασθενείς. Οταν υπήρχε η ροή του φαρμάκου έψαχνα σε 3-4 φαρμακεία και έτσι έβρισκα τα 6 κουτιά για να περάσω τον μήνα. Τώρα δεν μπορώ να τα βρω και φυσικά όσα είχα σε απόθεμα έχουν αρχίσει και τελειώνουν. Εχω μέχρι δύο μήνες το πολύ, μετά δεν έχω άλλα φάρμακα. Μετά θα περιμένω τον θάνατό μου!», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Κραυγή απόγνωσης

Ισως το πιο τραγικό από όλα όσα μας καταγγέλλει είναι η αναισθησία και ο εμπαιγμός των υπευθύνων για τη φυσιολογική ροή των φαρμάκων: «Παίρνω στον ΙΦΕΤ, στον ΕΟΦ, παντού, μέχρι και στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη. Ολοι λένε για μια ημερομηνία, π.χ. αρχές Μαρτίου, μέσα Μαρτίου, τώρα λένε 30 Απριλίου! Και αν έρθει, λένε, θα είναι πάλι σε περιορισμένα κομμάτια. Αυτό είναι ανήκουστο! Δεν είναι Depon, είναι ένα φάρμακο που πάει με το βάρος, και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι ειδήμονες!»

Τέλος, τονίζει ότι για το τόσο σημαντικό θέμα που βιώνουν η ίδια και χιλιάδες άλλοι ασθενείς σκέφτεται ακόμα και να απευθυνθεί κατ’ ιδίαν στον κ. Γεωργιάδη, προκειμένου να του καταθέσει το πρόβλημα που βιώνει, καθώς πρόκειται για «θέμα ζωής ή θανάτου»! «Ανεβαίνουν όλες οι τιμές εξαιτίας του συκωτιού, δεν μπορείς να περπατήσεις, μένεις στο κρεβάτι και μετά περιμένεις να κάνει το συκώτι εμβολή, που θα κάνεις, και θα πεθάνεις. Τρεις μήνες τώρα δεν έχουμε φάρμακα. Ούτε στην Αθήνα υπάρχει ούτε στο διαδίκτυο, πουθενά! Είναι επείγον, το φάρμακο πρέπει να βρεθεί στην κανονική του ροή» καταλήγει.

Ο… μεταρρυθμιστής Αδωνις και οι ανατιμήσεις

Αναμφίβολα το όνομα του κ. Γεωργιάδη, ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο ίδιο υπουργείο, έχει συνδεθεί με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα χειρουργεία επί χρήμασι και την παράλογη δήλωση για «κούρεμα» των περισσότερων ογκολογικών φαρμάκων. Ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί, καθώς, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Υγείας, εξετάζεται να αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα που κοστίζουν έως 15 ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη χιλιάδων ασθενών!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This