Εντυπωσιακή είναι η μείωση στους ακρωτηριασμούς άκρων έπειτα από σοβαρούς τραυματισμούς ασθενών στη χώρα μας, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της επανορθωτικής μικροχειρουργικής στον τομέα της μεταφοράς αυτόλογων μοσχευμάτων.
Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο 17ο Σεμινάριο Ανατομικής Χειρουργικής Χεριού της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 28-30 Νοεμβρίου.
Ο δρ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, ορθοπεδικός μικροχειρουργός χεριού, διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ακρων στο Ιατρικό Ψυχικού, αναφέρει χαρακτηριστικά:«Τα αποτελέσματα που έχουμε στην Ελλάδα στους κρημνούς για την κάλυψη οστών (σε πόδια και χέρια) είναι εφάμιλλα διεθνών κέντρων του εξωτερικού». Η εξέλιξη αφορά την κάλυψη οστών σε χέρια και πόδια με τη μεταφορά αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών).
Τα μοσχεύματα
Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς ακρωτηριάζονται έπειτα από ατυχήματα (τροχαία η εργατικά), νεοπλασίες, διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (στο 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι), μολύνσεις, πολεμικά τραύματα. «Η κατάσταση τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί από τους ακρωτηριασμούς αυτούς αποφεύγονται χάρη στην κάλυψη των οστών με αγγειούμενα μοσχεύματα, δηλαδή ιστούς, όπως δέρμα, λίπος, μύες ή και οστό» εξήγησε ο κ. Ιγνατιάδης. Τα μοσχεύματα αυτά μεταφέρονται από τους μικροχειρουργούς μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη, πάσχουσα ή ελλειμματική, σε απόσταση έως 40 cm.
Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί έπειτα από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά ύστερα από κατάκλιση, γάγγραινα (π.χ., διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.
Η χειρουργική επέμβαση έχει εξελιχθεί πολύ και σήμερα απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση, που διαρκούσε τέσσερις πέντε ώρες, ενώ έχει μειωθεί και ο χρόνος νοσηλείας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς.
Δείτε επίσης: Bαφές και ισιωτικά μαλλιών συνδέονται με καρκίνο του μαστού