Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη

H παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά την υγεία όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και του πλανήτη. Νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής Έλληνα της διασποράς, έδειξε ότι όσο παχαίνουν οι άνθρωποι τόσο δυσκολεύει η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επειδή η παχυσαρκία ευθύνεται για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, ο μεταβολισμός των παχύσαρκων φέρεται ότι παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από εκείνον των ανθρώπων κανονικού βάρους. Επιπλέον, η συντήρηση ενός
σώματος μεγαλύτερου βάρους απαιτεί περισσότερη τροφή και υγρά, τα οποία θα πρέπει να παραχθούν και να μεταφερθούν στους καταναλωτές μέσα από διαδικασίες που όλες καίνε ορυκτά καύσιμα και εκπέμπουν «αέρια του θερμοκηπίου».

Δείτε επίσης: Η τέχνη αλληλένδετη με την μακροζωία

Σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τον Φαίδωνα Μάγκο, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διατροφής, Ασκησης και Αθλησης του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εκτιμάται ότι η παχυσαρκία συμβάλλει παγκοσμίως με πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου της τάξης των 700 μεγατόνων κάθε χρόνο ή περίπου το 1,6% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα. Πιο αναλυτικά, ένας παχύσαρκος παράγει 81 έξτρα κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως λόγω πιο έντονου μεταβολισμού, 593 έξτρα κιλά διοξειδίου λόγω μεγαλύτερη κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, καθώς επίσης 476 πρόσθετα κιλά διοξειδίου λόγω αυξημένων οδικών και αεροπορικών μεταφορών.

Συνολικά η παχυσαρκία σχετίζεται με περίπου 20% περισσότερες εκπομπές «αερίων του
θερμοκηπίου» σε σχέση με το κανονικό βάρος. «Η μελέτη μας δείχνει ότι, πέρα από τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και τις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, ο έλεγχος της παχυσαρκίας μπορεί να επιδράσει θετικά και στο περιβάλλον» σχολιάζει ο κ.
Μάγκος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ