Δευτέρα 21/6/2021

Η τέχνη αλληλένδετη με την μακροζωία

Οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων ευνοούν τη μακροζωία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό τόσο το καλύτερο για την υγεία του, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι οι τέχνες μπορεί να βελτιώσουν τη σωματική και την ψυχική υγεία και πως βοηθούν στη μάχη κατά της κατάθλιψης, της άνοιας, των χρόνιων πόνων κ.ά. Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη θετική συμβολή του πολιτισμού και στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού κολεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχοβιολογίας και Επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των 50 ετών.

Σε βάθος δωδεκαετίας έγινε συσχέτιση της συχνότητας των επισκέψεων σε χώρους πολιτισμού με την κατάσταση της υγείας τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή σε άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μία δύο φορές τον χρόνο διέτρεχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν.

Δείτε επίσης: Χρήσιμα διατροφικά tips πριν από την κραιπάλη των γιορτών

Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Καθένας πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες» τόνισαν οι ερευνητές και επισήμαναν ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για ορισμένες ομάδες, όπως οι φτωχοί, οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί άνθρωποι.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με τις τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ