Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

«Μαγικά μανιτάρια» vs κατάθλιψη

Τα «μαγικά μανιτάρια» ήταν κάποτε αναπόσπαστο συμπλήρωμα της κουλτούρας των χίπις, μαζί με το LSD και άλλα ψυχεδελικά ναρκωτικά. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες σκέφτονται σοβαρά να αξιοποιήσουν μερικές τέτοιες ουσίες κατά των ψυχικών διαταραχών.

Πιο προχωρημένη μέχρι στιγμής είναι η περίπτωση της ψιλοκυβίνης, της βασικής δραστικής ουσίας των «μαγικών μανιταριών», της οποίας εξετάζονται οι αντικαταθλιπτικές δυνατότητες. Ηδη έγινε στη Βρετανία η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή (φάση 1), που αφορούσε την ασφάλεια της ψιλοκυβίνης, και η ουσία πέρασε το τεστ με επιτυχία.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Τζέιμς Ράκερ, έκαναν προ ημερών τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας.

Ψευδαισθήσεις

Ογδόντα εννέα υγιείς εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία πήρε ψιλοκυβίνη και η άλλη ψευδοφάρμακο (placebo). Οπως αναμενόταν, όσοι πήραν ψιλοκυβίνη (ιδίως όσοι έλαβαν υψηλότερη δόση) είχαν ψυχεδελικές εμπειρίες, όπως ψευδαισθήσεις, ευφορία και αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση. Ομως δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες και αρνητικές συνέπειες σε επίπεδο γνωστικής ή συναισθηματικής λειτουργίας.

Δείτε επίσης: Καυτερές πιπεριές vs έμφραγμα και εγκεφαλικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ