Παρασκευή 18/6/2021

Η κατάθλιψη «ευνοεί» την άνοια

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, ενώ, όπως δείχνει μία άλλη καναδική μελέτη, όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με συχνή κίνηση οχημάτων και, άρα, ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση.

Η σουηδική έρευνα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησε σχεδόν 120.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών με κατάθλιψη και τους συνέκρινε με άλλους τόσους χωρίς παρόμοιο πρόβλημα. Στη διάρκεια μιας περιόδου άνω των 10 ετών άνοια εμφανίστηκε στο 5,7% των ατόμων με κατάθλιψη, έναντι μόνο 2,6% σε εκείνους χωρίς κατάθλιψη.

Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη είχαν τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση της άνοιας σε σχέση με όσους δεν ήταν καταθλιπτικοί. Βρέθηκε ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρα από κάποιον πολυσύχναστο μεγάλο δρόμο ή 150 μέτρα από λεωφόρο είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. «Πρώτη φορά», τόνισαν οι ερευνητές, «επιβεβαιώσαμε τη σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και την κίνηση των τροχοφόρων με τον υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις στον γενικό πληθυσμό».

Δείτε επίσης: Διατάσεις για να ανακουφίσετε τη μέση σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ