Τα μικρόβια του εντέρου θα μπορούν να αποκαλύπτουν την πιθανότητα θανάτου

Must Read

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης πρόγνωσης της υγείας, ακόμα και της πιθανότητας θανάτου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν δύο νέες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναδεικνύουν τη σημασία των μικροβίων στο έντερο του ανθρώπου, θεωρώντας ότι μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα δεδομένα για το μέλλον του ακόμη και από τα γονίδια.

Η πρώτη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Μπράντεν Τίρνεϊ, αφού επισκόπησε και αξιολόγησε 47 έρευνες αναφορικά με τη σχέση του συλλογικού γονιδιώματος του μικροβιώματος και 13 κοινών παθήσεων, όπως η υπέρταση, το άσθμα και η σχιζοφρένεια, διαπίστωσε ότι η συλλογική γενετική «υπογραφή» των εντερικών μικροβίων είναι κατά μέσο όρο 20% καλύτερη από εκείνη των γονιδίων για να διακρίνει κανείς έναν υγιή από έναν άρρωστο άνθρωπο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικροβίωμα είναι 50% καλύτερο σε σχέση με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος στο να προβλέψει αν κάποιος έχει καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης: «Ναι» στο κόκκινο κρέας αλλά με μέτρο

«Είναι ελπιδοφόρο ότι η επιστημονική κοινότητα πλησιάζει να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες με βάση το μικροβίωμα. Είναι κάτι πλέον μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας» δήλωσε ο μικροβιολόγος Σάμιουελ Μίνοτ του Κέντρου Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» για τον Καρκίνο, σύμφωνα με το «Science».

Η δεύτερη μελέτη έγινε στη Φινλανδία και συσχέτισε το μικροβίωμα με τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων που είχαν αναλυθεί προ δεκαπενταετίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα εντεροβακτηρίων (περιλαμβάνουν το E.coli και τη σαλμονέλα) έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμα δεν είναι σαφές γιατί το μικροβίωμα σχετίζεται με τον θάνατο. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα μικρόβια του εντέρου, αν θέλουν να βρουν νέους και ίσως καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This