Τετάρτη 23/6/2021

Αντιοξειδωτική δράση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Νέα μελέτη του Food Science and Technology αποδεικνύει κάτι που χρόνια υποπτεύονταν οι ερευνητές: το ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως το κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζεται από το οξειδωτικό στρες. Το λεγόμενο «παρθένο ελαιόλαδο» μειώνει το οξειδωτικό στρες του νευρικού συστήματος και κυρίως τα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει καλύτερη σύνθεση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και, επομένως, επηρεάζεται θετικά το οξειδωτικό στρες.

Παράλληλα, το ελαιόλαδο αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση των ενζύμων, άρα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εκφυλιστικών διαταραχών.

Η γεύση

Σύμφωνα με τις μελέτες, από τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία του παρθένου ελαιολάδου (φαινολικά οξέα, φαινολικές αλκοόλες, λιγνάνες και φλαβόνες), οι φαινόλες ήταν αυτές που παρουσίασαν την εντονότερη αντιοξειδωτική δράση.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος σχετικά με το ελαιόλαδο αφορά τη γεύση του. Το συμπέρασμα ήταν ότι η πικρή γεύση του αποτελεί ένδειξη καλύτερης ποιότητας. Εν ολίγοις, αν επιλέξετε ένα ελαιόλαδο με σχετικά πικρή επίγευση, το πιθανότερο είναι πως έχει αυξημένη αντιοξειδωτική αξία.

Δείτε επίσης: Πώς θα απαλλαγείτε από τον «εφιάλτη» της κακοσμίας του στόματος

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ