Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ευάλωτοι στον καρκίνο όσοι είχαν πάνω από 10 ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους

Επικίνδυνη για την υγεία αποδεικνύεται η πλούσια σεξουαλική ζωή καθώς, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν περισσότερους από 10 σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνο.

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία, με επικεφαλής τον δρα Λι Σμιθ του πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών, με μέση ηλικία τα 64 έτη.

Από τους συμμετέχοντες, το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν κανέναν ή έναν σύντροφο, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο έως τέσσερις συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε έως εννέα, ενώ το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν 10 ή περισσότερους συντρόφους.

Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι που βρίσκονταν στα δύο άκρα της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και όσοι έπιναν, κάπνιζαν και ασκούνταν περισσότερο.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας «BMJ Sexual and Reproductive Health», οι γυναίκες με 10 ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανέναν ή μόνο έναν σύντροφο.

Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο σε σχέση με όσους δεν είχαν κανέναν ή είχαν έναν σύντροφο, ενώ εκείνοι με περισσότερες από 10 συντρόφους στη ζωή τους ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο.

Επιπλέον, οι γυναίκες με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από κάποια άλλη χρόνια πάθησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φάνηκε ότι ισχύει για τους άνδρες.

Η μελέτη δεν εξέτασε αν κάποιο είδος καρκίνου είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει μελλοντικό αντικείμενο έρευνας.

Δείτε επίσης: Οι «άγνωστες» συγγενείς καρδιοπάθειες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ