Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην τρίτη ηλικία

Must Read

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συστηματικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι αποκομίζουν πολλά οφέλη. Σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και τρέφονται με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής τουλάχιστον έναν χρόνο έχουν περισσότερα βακτήρια στο έντερό τους, γεγονός που τους βοηθά να έχουν πιο υγιή γηρατειά.

Όπως αποδεικνύεται, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία και τη βελτίωση ενός μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του μυαλού.

Και επειδή το γήρας επιφέρει σταδιακά μείωση των κινητικών λειτουργιών και χρόνια φλεγμονή, έρχεται η μεσογειακή διατροφή, αρχικά, να μειώσει εκείνους τους μικροοργανισμούς που «υποβοηθούν» την παραπάνω φλεγμονή. Αυτή η πρώτη νίκη στη συνέχεια αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Gut», ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων, ηλικίας 65 έως 79 ετών, σε πέντε χώρες. Οι πέντε χώρες που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πολωνία. Όσοι συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή και η άλλη ομάδα τη διατροφή που συνήθιζε. Αυτό διήρκεσε έναν χρόνο και όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ για τη σωματική και νοητική κατάστασή τους και πριν και μετά έναν χρόνο.

Στους ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου τους, που ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη σωματική δύναμη, και τα επίπεδα συστημικής φλεγμονής ήταν χαμηλότερα.

Δείτε επίσης: Η Οδοντίατρος Ρήγα Αικατερίνη εξηγεί πώς μπορούμε να αποκτήσουμε το τέλειο χαμόγελο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This