9-8-2020

Οι θεριακλήδες μεταφέρουν νικοτίνη με το σώμα και τα ρούχα τους στους κινηματογράφους

Οι σημερινοί αντικαπνιστικοί περιορισμοί δεν είναι αρκετοί για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση των μη καπνιστών στο κάπνισμα από «τρίτο χέρι» μέσα στους κινηματογράφους.

Οι καπνιστές θεατές, άθελά τους, μεταφέρουν με το σώμα και τα ρούχα τους μέσα στην αίθουσα τη νικοτίνη και διάφορες οργανικές πτητικές ουσίες του καπνού, όπως το τοξικό δυνητικά καρκινογόνο βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανογερμανικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης τους είδους της, σύμφωνα με την οποία μέσα σε μια καλά αεριζόμενη αίθουσα κινηματογράφου όπου απαγορεύεται το κάπνισμα ένας θεατής μπορεί να εκτεθεί στο ισοδύναμο ενός έως δέκα τσιγάρων παθητικού καπνίσματος, σαν να κάθεται δηλαδή δίπλα σε κάποιον που καπνίζει ένα έως δέκα τσιγάρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντρου Γκέντνερ του τμήματος χημικών & περιβαλλοντικών μηχανικών του πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποίησαν ειδικά όργανα (φασματόμετρα μάζας) για να μετρήσουν στη διάρκεια τεσσάρων ημερών τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών, τόσο πριν ανοίξει για το κοινό η άδεια αίθουσα ενός μεγάλου γερμανικού κινηματογράφου επιφάνειας 1.300 τετραγωνικών μέτρων όσο και μετά το τέλος κάθε παράστασης.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν νικοτίνη και 35 διαφορετικές οργανικές πτητικές ουσίες, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονταν σταδιακά λόγω της ολοένα μεγαλύτερης παρουσίας των θεατών. Στις βραδινές παραστάσεις που είχαν περισσότερο κόσμο το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι στις απογευματινές, καθώς επίσης στις ταινίες που είναι ακατάλληλες για νέους κάτω των 16 ετών απ’ ό,τι στις παιδικές και οικογενειακές. Όπως είπαν, τα ευρήματά τους πιθανότατα ισχύουν ευρύτερα και σε άλλους κλειστούς χώρους, πέρα από το σινεμά.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι η αυξημένη νικοτίνη στους κινηματογράφους μπορεί να προέρχεται όχι μόνο από τα τσιγάρα που είχαν καπνίσει νωρίτερα μερικοί θεατές, αλλά και από το ηλεκτρονικό τσιγάρο των ατμιστών.

Δείτε επίσης: Η κατάχρηση των αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ