Έρευνα σοκ για τα ψυχολογικά προβλήματα των βουλευτών!

Must Read

Γράφει η Φλωρεντία Βαχαβιώλου, Ψυχολόγος

Από την αρχαιότητα υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση της ψυχικής υγείας των πολιτικών και των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις.

Τι γνωρίζουμε για την ψυχική υγεία των πολιτικών;

Σε μία σχετική αναζήτηση πληροφοριών του θέματος σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία υπάρχει κενό στην εύρεση στοιχείων τόσο για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των βουλευτών όσο και για την εκτίμηση της ευαισθητοποίησης τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υποστήριξης και θεραπείας.

Πρόσφατη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι βουλευτές έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα σε σχέση με άλλους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος.  Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μοναδική πηγή δεδομένων για την ψυχική υγεία των βουλευτών, έγινε ανώνυμα και μέσω διαδικτύου.

Χορηγήθηκε το Γενικό Ερωτηματολόγιο για την Υγεία με σκοπό να αξιολογηθεί η ύπαρξη κοινών ψυχικών διαταραχών, η ευαισθητοποίηση των βουλευτών για τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η προθυμία να ζητήσουν βοήθεια και να συζητήσουν θέματα ψυχικής υγείας με άλλους συναδέλφους καθώς και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν από τον εργασιακό φόρτο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν:

  • υψηλό ποσοστό βουλευτών έχει κακή ψυχική υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και τις καθορισμένες επαγγελματικές και κοινωνικοδημοκρατικές συγκριτικές ομάδες,
  • οι περισσότεροι βουλευτές δε γνωρίζουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και
  • δήλωσαν απροθυμία να μιλήσουν για την ψυχική εξασθένηση που επιφέρουν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι οι βουλευτές, σε σχέση με άλλους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, έχουν χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, περισσότερα προβλήματα αϋπνίας και πιο έντονα αισθήματα αναξιότητας και αναποφασιστικότητας.

Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει την άγνοια των βουλευτών για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας  καθώς και το πώς μπορούν να την αναζητήσουν. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί ο φόβος του στίγματος που μπορεί να ακολουθήσει την επαγγελματική τους πορεία και την διάκριση μεταξύ βουλευτών.

Διαχρονικές μελέτες για την υγεία των βουλευτών αναφέρουν υψηλά επίπεδα σωματικής και συναισθηματικής πίεσης ως αποτέλεσμα διαφόρων πτυχών  της πολιτικής ζωής, όπως πρόσθετοι εργασιακοί ρόλοι, εκτεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, συχνές ταξιδιωτικές μετακινήσεις και συμπυκνωμένος χρόνος οικογενειακής ζωής και απόλαυσης.

Τα πρόσωπα πολιτικής ηγεσίας παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ψυχοπαθολογίας και συχνότερα επεισόδια ψυχικής κόπωσης, καταθλιπτικά επεισόδια, σκέψεις καταδίωξης και γενικευμένου άγχους.

1 στους 5 βουλευτές έχει προσωπική εμπειρία ενός προβλήματος ψυχικής υγείας και 1 στους 3 αισθάνθηκε ότι το πρόβλημα ψυχικής υγείας αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική ανέλιξη

Ακόμη, αισθάνονται ότι κατά περιόδους πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας και εκφοβισμού μέσα στη Βουλή, ενώ συχνά το πολωτικό και συγκρουσιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται τείνει να προωθεί επιθετικές και αυθάδεις συμπεριφορές.

Η πολιτική προσωπικότητα δομείται πάνω στα υπάρχοντα στοιχεία της προσωπικότητας του εκάστοτε πολιτικού σε σύντονη αλληλεπίδραση με τα πολιτικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη συντονισμένη και άμεση υποστήριξη της ψυχικής υγείας των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων για την αποτελεσματικότερη απόδοσή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This