Το ροχαλητό βλάπτει και τους… άλλους

Must Read

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι το ροχαλητό δεν βλάπτει μόνο την υγεία όσων ροχαλίζουν, αλλά και εκείνων που κοιμούνται δίπλα τους.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στη Βαλτιμόρη, ένας στους επτά ανθρώπους κάνει τόσο δυνατό θόρυβο όταν ροχαλίζει, ώστε αυξάνει την αρτηριακή πίεση του/της συντρόφου του που κοιμάται δίπλα του.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 162 άτομα που ροχαλίζουν και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 14% οι σύντροφοί τους είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω… ηχορύπανσης. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης αναπνοής, που προκαλείται από την άπνοια, η οποία με τη σειρά της προκαλεί καρδιαγγειακό στρες.

Το σώμα απελευθερώνει περισσότερη αδρεναλίνη, προκαλώντας ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό που δεν γνώριζαν, όμως, είναι ότι το ροχαλητό δεν αφορά μόνο αυτόν που ροχαλίζει, αλλά και εκείνον που μένει άγρυπνος, ακριβώς επειδή η έλλειψη ύπνου εμποδίζει το σώμα να διαχειριστεί σωστά τις ορμόνες του στρες.

«Το ροχαλητό αποτελεί πηγή ηχορύπανσης και οι σύντροφοι όσων ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν από ανθυγιεινά επίπεδα ήχου» σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο δρ Mudi Sowho, που συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει: «Οι ωτοασπίδες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει συστηματικά. Σίγουρα θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε για να προστατέψετε την υγεία σας, αλλά και για να είστε σίγουροι ότι πραγματικά θα ξεκουραστείτε».

Αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν καταδεικνύουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια -ο πιο κοινός τύπος υπνικής άπνοιας που εμφανίζεται όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς ενώ το άτομο κοιμάται- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας της καρδιάς.

Τα συμπτώματα της διαταραχής, εκτός από το κύριο, που είναι το δυνατό ροχαλητό, είναι η διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, η ξηροστομία, ο πονοκέφαλος και η ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μελέτη έχει δείξει ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια επηρεάζει πιο εύκολα και νωρίτερα την καρδιακή λειτουργία των γυναικών συγκριτικά με εκείνη των ανδρών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This