Δευτέρα 21/6/2021

Ο COVID-19 μεταλλάσσεται με αργούς ρυθμούς

Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τουλάχιστον οκτώ στελέχη κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, κάνοντας δουλειά… γονιδιακών ντετέκτιβ για να διαπιστώσουν πώς εξαπλώνεται ο ιός. Η μέχρι στιγμής παρήγορη διαπίστωση είναι ότι ο ιός δείχνει να μεταλλάσσεται πολύ αργά -10 φορές πιο αργά από τον ιό της κοινής γρίπης!-, με μόνο μικρές διαφοροποιήσεις στα διάφορα στελέχη, ενώ κανένα από αυτά δεν είναι πιο θανατηφόρο από τα άλλα. Και δεν δείχνουν να έχουν την τάση να γίνουν πιο θανατηφόρα. «Ο ιός μεταλλάσσεται τόσο αργά, που τα στελέχη του είναι στην ουσία τους πολύ παρόμοια» εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής και Μολυσματικών Νόσων στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο Τσαρλς Τσίου στη «USA Today».

Εξάπλωση του ιού

Οι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα δεδομένα της γονιδιακής αλληλουχίας του ιού στο NextStrain.org, δημιουργώντας έναν χάρτη που παρακολουθεί πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός στον κόσμο. Παρακολουθώντας συγκεκριμένα τα διαφορετικά στελέχη του COVID-19 επιτρέπει στους επιστήμονες να διαπιστώσουν αν λειτουργούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, αλλά και αν τα νέα κρούσματα είναι από την κοινότητα ή είναι ξενόφερτα.

Ο Τσίου τονίζει ότι η ανάλυση του έχει δείξει ότι ο αυστηρός κανόνας «μένουμε σπίτι» φαίνεται να αποδίδει. Οπως επισημαίνει, στην Καλιφόρνια όπου εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο μόνο το 20% των γονιδίων που έχει αναλύσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται να είναι αποτέλεσμα εξάπλωσης στην κοινότητα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ