Δευτέρα 21/6/2021

Αντιφυματικό εμβόλιο από το παρελθόν ίσως αποτελέσει «ασπίδα» για τον κορωνοϊό

Εμβόλιο το οποίο έως το 2016 ήταν υποχρεωτικό για τα παιδιά της α΄ δημοτικού θα μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Daily Mail», το αντιφυματικό εμβόλιο BCG, το οποίο αναπτύχθηκε πριν από έναν αιώνα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο επιστημόνων σε τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που θέλουν να ξεκινήσουν έρευνα για να διαπιστώσουν αν αυτό μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για εκατομμύρια κόσμο απέναντι στον CΟVID-19.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το εμβόλιο αυτό θα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε να είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού προκειμένου να εντοπίζει και να καταστρέφει τον ιό πριν αυτός προλάβει να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό. Ήδη το ολλανδικό πανεπιστήμιο Radboud έχει αρχίσει να καλεί εθελοντές, συγκεκριμένα 1.000 εργαζομένους στον τομέα υγείας που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Το BCG (Bacillus Calmette-Guerin), που εμπεριέχει εξασθενημένα μυκοβακτηρίδια φυματίωσης βοείου τύπου (Μ. Bovis), σύμφωνα με τους ειδικούς, παρέχει προστασία απέναντι στη φυματίωση για έως και 60 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή αποδεικτικά ερευνητικά στοιχεία τα οποία να ξεκαθαρίζουν ότι συνεχίζει να θωρακίζει τους ανθρώπους ακόμα και στον ενήλικο βίο τους.

Σε μωρά

Πάντως, τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες εκτός της φυματίωσης. Ερευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξε ότι μωρά στα οποία είχε γίνει το εμβόλιο ήταν λιγότερο πιθανό, σε ποσοστό 30%, να πεθάνουν από μολυσματική ασθένεια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους σε σύγκριση μ’ εκείνα που δεν το είχαν κάνει.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται από το Βρετανικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας πάνω από 49 χρόνια για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό ώστε να εμποδίζει την επανεμφάνιση καρκίνου στο έντερο σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ