Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Κλινικές έρευνες από το BCU με αντιικό φάρμακο δίνουν ελπίδα

Πειραματικό φάρμακο που μπλοκάρει την κυτταρική «πόρτα» που χρησιμοποιεί ο νέος κορονοϊός για να προσβάλει τον οργανισμό ανακαλύφθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα του British Columbia University και πρόκειται να δοκιμαστεί σύντομα στους πρώτους 200 ασθενείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Cell», η ουσία APN01, που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2, αποτελεί μια αποτελεσματική αντιιική θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό, καθώς αυτός προσκολλάται σε εκείνη, αντί για τα τοιχώματα των κυττάρων του οργανισμού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ακόμη, ότι το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS, που είχε εμφανιστεί το 2003. Το φάρμακο προοριζόταν αρχικά για τη θεραπεία πνευμονικής ανεπάρκειας και οξείας βλάβης των πνευμόνων, αλλά, λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται και σε νοσούντες από τον νέο κορωνοϊό και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο, η ουσία δοκιμάζεται σε ασθενείς με τον νέο ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δρος Γιόζεφ Πένινγκερ, επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης και ιδιοκτήτη της εταιρίας Apeiron, με έδρα τη Βιέννη, που θα αναλάβει τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να επιλεγούν για την κλινική δοκιμή οι πρώτοι βαριά νοσούντες από κορωνοϊό. Σε αυτούς θα χορηγηθεί η ουσία «για επτά ημέρες, δύο φορές την ημέρα, ενδοφλέβια, με ορό, για 30 λεπτά της ώρας».

Ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την κλινική έρευνα, η APN01, η οποία είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ανθρώπινο ιστό σε συνθήκες εργαστηρίου, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ