Πέμπτη 24/6/2021

Με ποικίλα νευρολογικά συμπτώματα οι μισοί ασθενείς που νοσούν σοβαρά από το νέο κορωνοϊό

Νευρολογικά συμπτώματα παρουσιάζουν σχεδόν οι μισοί ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και περίπου ένας στους τρεις από το σύνολο των ασθενών.

Κινεζική έρευνα κατέγραψε περιστατικά ασθενών με τον νέο κορωνοϊό, τα οποία εμφάνισαν, μεταξύ άλλων, οξύ εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο, διαταραχή συνείδησης, δυσκολία ομιλίας, σύγχυση, αστάθεια και μυϊκούς πόνους.

Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσίευσαν στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», ερευνητές του Huazhong University of Science and Technology της Ουχάν ανέλυσαν στοιχεία 214 ασθενών τριών κλινικών της νόσου Covid-19 στην πόλη, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών.

Από αυτούς, οι 126 (59%) είχαν ήπια έως μέτρια αναπνευστικά και άλλα συμπτώματα, ενώ οι 88 (41%) σοβαρά. Μεταξύ των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, σχεδόν το 6% είχε εγκεφαλικό ή άλλο οξύ αγγειακό πρόβλημα, το 15% συμπτώματα τύπου άνοιας και το 20% δυνατούς μυϊκούς πόνους. Επιπλέον, το 5%-6% είχε απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

«Όταν κάποιος ο οποίος έχει τη νόσο Covid-19 και βρίσκεται στο σπίτι του εμφανίζει δυσκολία να σκεφτεί ή έχει σύγχυση ή οτιδήποτε μοιάζει με πιθανό εγκεφαλικό, αποτελεί σημάδι πως πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για επιπρόσθετη φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Τζόνσον του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ