Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη πριν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ! Ο Μπάιντεν κάνει «δώρο» στον Ερντογάν τα F-16 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων για την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας

Must Read

Μόλις λίγες ημέρες πριν το περιβόητο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζει «δώρο» για τον Σουλτάνο, ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας!

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνουν το ανεπίσημο αίτημα του Μπάιντεν, με την είδηση να κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάιντεν προετοιμάζει το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση περί πώλησης 40 επιπρόσθετων F-16, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα και χρησιμοποιεί τον ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και την στήριξη που εκδηλώνει στον ουκρανικό στρατό.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μια πώληση που, εάν σε εκείνη συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας απάντησε.

Μερίδα αμερικανών βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα της πώλησης των F-16 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον Μάρτιο, όταν οι δυο τους συζήτησαν την κρίση στην Ουκρανία μετά από έναν γύρο ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα «αναμένει ότι το αίτημά της από τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων αεροπλάνων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, μπορεί κανείς να σκεφτεί συνειρμικά ότι ο Μητσοτάκης ακόμα και αν επιχειρήσει να θέσει θέμα για την τουρκική προκλητικότητα και τις αξιώσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο, θα βρει… γυρισμένες πλάτες. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This