Το μόνο μυστήριο που άφησε άλυτο η Αγκάθα Κρίστι

Must Read

Η Αγκάθα Κρίστι που γεννήθηκε τέτοια μέρα (15/9) το 1890 έδωσε λύση σε 74 αστυνομικά βιβλία, σε 166 μικρές ιστορίες που αποτέλεσαν 28 συλλογές, σε 16 θεατρικά έργα, αλλά δεν έλυσε το σημαντικότερο μυστήριο: Της δικής της εξαφάνισης το 1926 για έντεκα ολόκληρες μέρες!

Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1926. Είχε αρχίσει να γίνεται διάσημη. Είχαν κυκλοφορήσει πέντε βιβλία με ιδιαίτερη επιτυχία, μόλις είχε βγει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το έκτο, αυτό που αργότερα η ίδια θεώρησε κορυφαίο της «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ», είχε μια κόρη που υπεραγαπούσε…

Υπήρχε κι ένα σκοτεινό σημείο. Ο γάμος της με τον αξιωματικό του πυροβολικού Άρτσιμπαλ Κρίστι πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Μέγας γυναικάς, της ανακοίνωσε εκείνο το βράδυ ότι θα πάει Σαββατοκύριακο με τους φίλους του στην εξοχή, ενώ φυσικά θα ήταν με την ερωμένη του.

Ακολούθησε καυγάς, συνηθισμένο στη σχέση τους, έβαλε την κόρη της για ύπνο, πήρε το αυτοκίνητό της και χάθηκε!

Για έντεκα ολόκληρες μέρες η αστυνομία την αναζητούσε, Μαζί και 1.500 εθελοντές. Οι εφημερίδες έκαναν πρώτο θέμα την εξαφάνιση της 36χρονης, τότε, Αγκάθα.

Κατ΄αρχήν βρέθηκε το αυτοκίνητό της, αλλά όχι η ίδια. Επιστρατεύθηκαν και δύο διάσημοι συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών. Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς και η Ντόροθι Σέιερς που είχε τον δικό της ήρωα, τον δημοφιλή εκείνη την εποχή, λόρδο Πίτερ Ουίμζι.

Όσο περνούσαν οι μέρες τόσο η πίεση στην Αστυνομία γινόταν μεγαλύτερη. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν τις πιο απίθανες εκδοχές. Από το να την σκότωσε ο σύζυγός της έως να είναι ένα διαφημιστικό κόλπο για το βιβλίο της που μόλις είχε κυκλοφορήσει!

Τελικά βρέθηκε στο κοσμοπολίτικο θέρετρο του Χάρογκέιτ στις 14 Δεκεμβρίου. Την αναγνώρισε ένας μπασίστας που είχε δει τη φωτογραφία της στις εφημερίδες κι έπαιζε στο μπαρ του ξενοδοχείου. Την περιοχή την ήξερε καλά η συγγραφέας γιατί ως πλουσιοκόριτσο την επισκεπτόταν συχνά.

Η ανακάλυψή της δεν έλυσε το μυστήριο, αλλά δημιούργησε νέο.

Είπε ότι δεν θυμόταν τίποτα απ΄όσα έγιναν. Δεν μπορούσε να εξηγήσει όμως κάποιες… λεπτομέρεις. Έκλεισε δωμάτιο με το όνομα «Τερέζα Νιλ» που ήταν της ερωμένης του συζύγου της. Στην περιοχή κυκλοφορούσε κανονικά, χωρίς να δείχνει ότι έχει πρόβλημα με τη μνήμη της, πρόσεχε την εμφάνισή της αν και πέρα από μια βαλίτσα δεν είχε άλλες αποσκευές.

Όλοι ήθελαν να κλείσει η υπόθεση. Η άποψη ότι είχε ατύχημα με το αυτοκίνητο υπέστη σοκ που προκάλσε προσωρινή απώλεια μνήμης έγινε η επικρατέστερη εκδοχή. Ούτε στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό της αναφέρθηκε στο γεγονός.

Μένουν όμως μερικά ερωτηματικά που θα μπορούσαν να τα λύσουν μόνο ο Ηρακλής Πουαρό ή ή Μις Μαρπλ εάν δεν είχαν… πεθάνει μαζί με τη δημιουργό τους.

-Μήπως η εξαφάνισή της είχε σχέση με τον σύζυγό της τον οποίο ήθελε να τρομοκρατήσει αφού ήταν ο μόνος που θα είχε συμφέρον να εξαφανιστεί αν όχι να δολοφονηθεί;

-Γιατί χρησιμοποίησε το όνομα της ερωμένης του; Μήπως για να μάθουν κι αυτοί που δεν ήξεραν, δηλαδή το ευρύ κοινό των αναγνωστών της, τι συνέβαινε; Άλλωστε το ζευγάρι χώρισε δύο χρόνια αργότερα κι η Αγκάθα ξαναπαντρεύτηκε. Την έμεινε όμως το επώνυμο τπου πρώην άντρα της «Κρίστι», με το οποίο είχε γίνει γνωστή (Μίλερ ήταν το οικογενειακό της όνομα).

-Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί που την ανακάλυψαν στο Χαρογκέιτ τους ζήτησε να την περιμένουν να ντυθεί επίσημα. Φόρεσε μια τουαλέτα που είχε και τους ακολούθησε!

Η Αγκάθα Κρίστι που πέθανε πλήρης ημερών (86 χρ.) στις 12 Ιανουαρίου 1976 είναι η συγγραφέας με τις περισσότερες μεταφράσεις, τα μθυστορήματά της έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο διεσκατομμύρια αντίτυπα, ενώ η θεατρική παράσταση «Ποντικοπαγίδα» παίζεται από τοι 1952 μέχρι σήμερα. Έκανε σχεδόν 30.000 παραστάσεις και διέκοψε μόνπο την περίοδο της καραντίνας λόγω covid-19!

Η κεντρική φωτογραφία είναι από επίσκεψή της στην Ακρόπολη το 1958.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This