H Επιτροπή Ανταγωνισμού «μπούκαρε» για έλεγχο στις τράπεζες – Ποιος προκάλεσε το… ντου

Must Read

Ταυτόχρονη έφοδο πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) με εντολή εισαγγελέα.

Οι 120 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αιφνιδίασαν τα στελέχη των τραπεζών καθώς τους ζήτησαν να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους χωρίς να ακουμπήσουν τίποτα, ενώ έψαξαν τις προσωπικές τους τσάντες, τους χαρτοφύλακες και τους ζητήθηκε να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι και των γραμματέων των στελεχών. 

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».

Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εφόδου ήταν να εντοπιστούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν πιθανή συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών αναφορικά με εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που επιβάλλονται στις συναλλαγές.

Το θέμα έχει τεθεί υπό εξέταση το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε παράλογες χρεώσεις. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».

Παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε μετά την παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής, υποστηρίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων. Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη κ. Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Και καταλήγει: «Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This