Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εικόνες των νεκρών ψαριών και εφέτος στο Δέλτα του Έβρου. Οι επαγγελματίες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν κλείσει ακόμη οι «πληγές» από πέρυσι, όταν το φαινόμενο ήταν αποκαρδιωτικό. Τα νεκρά ψάρια επανεμφανίστηκαν έναν μήνα νωρίτερα.
Η μειωμένη εισροή γλυκού νερού σε συνδυασμό με την λειψυδρία και την αυξανόμενη διείσδυση θαλασσινού νερού πιο βαθιά μέσα στον ποταμό έχει αποτέλεσμα την υφαλμύρωση των υδάτων, η οποία οδηγεί στον θάνατο των ψαριών.
Με δηλώσεις του στο enikos.gr, o Νίκος Μουσουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
«Δεν υπερχειλίζει το γλυκό νερό, ώστε να πέσει μέσα στο Αινήσιο (σ.σ. Δέλτα Έβρου). Παράλληλα, το θαλασσινό νερό που εισχωρεί στο ποτάμι αυξάνεται, με συνέπεια τα ψάρια του γλυκού νερού που έχουν παγιδευτεί από κάτω, να αρχίσουν να σκάνε και να πεθαίνουν.
Φέτος το φαινόμενο ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, ενώ πέρυσι, παρατηρήθηκε κοντά στα τέλη Ιουνίου. Επαναλαμβάνεται το ίδιο ”σενάριο” και ξεκινούν ξανά οι ζημιές.
Οι Τούρκοι κλείνουν το φράγμα κάθε χρόνο, για να κρατήσουν τα νερά και να ποτίζουν τους οριζόντές τους, με αποτέλεσμα να μην υπερχειλίζει στο ελληνικό τμήμα. Το νερό ήταν αρκετό (σ.σ. επειδή οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερες), εισχωρούσε μέσα στο Αινήσιο και δεν είχαμε τέτοια θέματα».
Ο κ. Μουσουνάκης περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή: «Σε αυτό το νότιο κομμάτι του φράγματος που κλείνουν οι Τούρκοι στον Έβρο, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ένα μέρος του είναι χερσαίο. Η κοίτη του Έβρου είναι ξερή και έτσι δημιουργεί μια νέα κοίτη, ένα ”πέταλο”, το οποίο εισχωρεί μέσα στην Τουρκία και ξαναενώνεται με την κοίτη του συνόρου του Έβρου. Οι Τούρκοι κλείνουν αυτήν την κοίτη, που είναι στο κομμάτι τους, αυτό δηλαδή το ”πέταλο” που περνάει μέσα στην Τουρκία. Το κάνουν για να εξασφαλίσουν νερά, ώστε να αρδεύουν τα χωράφια τους. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι κάτω, στο νότιο κομμάτι».
Φωτό αρχείου
Δείτε επίσης:
- Σχέδια αποικισμού και αγορές ακινήτων
- Έβρος: Ιδιώτες έφτιαξαν δρόμο για να παρακάμπτουν την ακατάλληλη γέφυρα του Άβαντα
- Αφρ. Λατινοπούλου: Εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους και την τουρκική ασυδοσία οι Εβρίτες ψαράδες