Ένα ακόμη «McDonald’s» ετοιμάζεται να ανοίξει στη χώρα μας, αυτή τη φορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως εξασφάλισε χώρο στο εμβληματικό κτήριο «Ολύμπιον», έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις.
Σήμερα το απόγευμα, τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα», μέλη της οποίας προχώρησαν σε μια ειρηνική παρέμβαση μπροστά στον ιστορικό κινηματογράφο που φιλοξενείται στο κτήριο που δεσπόζει στην Πλατεία Αριστοτέλους, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη λειτουργία καταστήματος McDonald’s στην «καρδιά» της συμπρωτεύουσας.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τα μέλη της παράταξης διαμαρτυρήθηκαν για την «εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου» και την «αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας του κέντρου», επισημαίνοντας πως η εταιρεία κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για στήριξη του ισραηλινού στρατού, για ρόλο στην οικολογική κρίση, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την στήριξη ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματικού μοντέλου.
Η κινητοποίηση είχε μεν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές: η παρουσία της πολυεθνικής εταιρείας fast food σε ένα τόσο εμβληματικό σημείο της πόλης θεωρείται ανεπιθύμητη. Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ανεπιθύμητα τα McDonald’s στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για σιωπή και αδράνεια και ζητά να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση της αλυσίδας στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.
- Δείτε πλάνα από το σημείο:
- πηγή φωτό/βίντεο: grtimes.gr