Πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, το κουνουπίδι συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά λαχανικά και αποτελεί έναν σύμμαχο για την υγεία.
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, που είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Σύμφωνα με έρευνες, τα γλυκοσινολάτες και οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που περιέχει, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην προστασία των κυττάρων από μεταλλάξεις. Η κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
Τα οφέλη από την κατανάλωση του
- Βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες.
- Ενισχύει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
- Περιέχει χολίνη, ουσία σημαντική για τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος χάρη στις φυτικές ίνες.
- Οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωσή του 2-3 φορές την εβδομάδα, μαγειρεμένο στον ατμό ή ελαφρά βρασμένο, ώστε να διατηρεί τα πολύτιμα συστατικά του.
Δείτε επίσης: