Στην Αγγλία θεωρείται από τις ομάδες που έβαλαν τις βάσεις του πρωταθλήματος. Στην αίθουσα τροπαίων έχει 4 πρωταθλήματα στην σημερινή Premier που τότε λεγόταν… ταπεινά Α’ κατηγορία. Βέβαια το τελευταίο της πρωτάθλημα ελάχιστοι το έχουν δει αφού έχουν περάσει 95 χρόνια, υπάρχουν και τρία Κύπελλα Αγγλίας με τελευταίο πριν 90 χρόνια κι ένα «Σάριτι Σιλντ», όπως λέγεται το «Σούπερ Καπ» στη χώρα.
Ο λόγος για την Σέφιλντ Γουένστεϊ που μετά από 158 χρόνια ιστορίας (ιδρύθηκε το 1867) διανύει τις δυσκολότερες μέρες.
Αιτία τα οικονομικά προβλήματα. Μόλις χθες Δευτέρα της αφαιρέθηκαν 6 βαθμοί από την φτωχή έτσι κι αλλιώς συγκομιδή στο πρωτάθλημα. Είχαν προηγηθεί άλλοι έξι με αποτέλεσμα όχι μόνο να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Τσάμπιονσιπ, αλλά να έχει και αρνητικό πρόσημο στη βαθμολογία («-4») στην οποία έχει μία νίκη, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες.
Η πιο πικρή ήταν από την μεγάλη της αντίπαλο την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πριν λίγες μέρες.
Τα αίτια της πτώσης
Το 2014 εμφανίστηκε ένας… Μίδας για να την επαναφέρει στον δρόμο των μεγάλων επιτυχιών. Ήταν ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας Ντέμον Τσανσίρι, γόνος οικογένειας που διαθέτει την μεγαλύτερη κονσερβοποιία τόνων στον κόσμο έγινε δεκτός «μετά βαΐων και κλάδων» στο Σέφιλντ. Μόνο που η αναντιστοιχία λόγων και έργων εξαγρίωσε τους οπαδούς της ομάδας που διακρίνονται για τον φανατισμό τους. Άρχισαν οι προστριβές και προφανώς η οικογένεια διέκοψε την ροή χρημάτων σε μια επένδυση που δεν απέδιδε. Αποτέλεσμα το προσωπικό της ομάδας να είναι απλήρωτο από τον Μάρτιο και η αρμόδια επιτροπή μετά από πολλές διαβουλεύσεις αποφάσισε στις 24 Οκτωβρίου η ομάδα να τεθεί υπό εκκαθάριση.

Οι οπαδοί στήριξαν το νέο εγχείρημα αγοράζοντας εισιτήρια παρά το γεγονός ότι η ομάδας τους έχανε τον έναν αγώνα μετά τον άλλο, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Την Δευτέρα επιβλήθηκε στον Τσανσίρι τριετής απαγόρευση απασχόλησης με το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.
Όσο για τον ίδιο τον σύλλογο εάν δεν βρεθεί άλλος επενδυτής θα πάρει τον δρόμο του υποβιβασμού στην Α’ κατηγορία, ουσιαστικά την Γ’ κατηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο εχθρός προ των πυλών
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Η είδηση ότι το εταιρικό σχήμα στην οποία ανήκει η… μισητή αντίπαλος Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ενδιαφέρεται για την αγορά της Γουένστεϊ εξαγρίωσε τους οπαδούς. Βλέπουν στο βάθος την προοπτική συγχώνευσης για να υπάρχει μόνο μια ομάδα στην πόλη. Αυτό θα σημαίνει το τέλος των «χάλκινων ντέρμπι» όπως λέγονται οι αναμετρήσεις των δύο δημοφιλών συλλόγων της πόλης από την χαλυβουργία που κάποτε της έδινε ζωή. Η πόλη ήταν γνωστή για τα εργοστάσια μαχαιροπήρουνων. Άλλωστε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει το προσωνύμιο «λεπίδες».

