Ένα πλήγμα σημασίας κατάφεραν σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου το Ισραήλ και οι ΗΠΑ καθώς χτύπησαν ιρανικές εγκαταστάσεις σε μια σημαντική τοποθεσία φυσικού αερίου στον Κόλπο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα.
«Πριν από λίγο, ορισμένα τμήματα των εγκαταστάσεων αερίου του κοιτάσματος του Νότιου Παρς, που βρίσκεται στην πόλη-λιμάνι Κανγκάν, επλήγησαν από βλήματα του αμερικανοσιωνιστή εχθρού», ανέφερε η τηλεόραση, επικαλούμενη τον αναπληρωτή κυβερνήτη της νότιας επαρχίας Μπουσέχρ.
Πρόσθεσε πως ομάδες πυροσβεστών έχουν σταλεί στο σημείο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Asaluyeh was targeted, 4th/5th Phase, there are a lot of petrochemical complexes there.
Bushehr Province, #Iran(Video: Not mine) pic.twitter.com/aHWzFOgOgM
— Shin (@hey_itsmyturn) March 18, 2026
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου παγκοσμίως
Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενος Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αερίου στο νοτιοδυτικό Ιράν και ότι η επίθεση έγινε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.
Το τεράστιο πεδίο αερίου Νότιο Παρς/Βόρειος Θόλος διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου που είναι γνωστά παγκοσμίως και το Ιράν το μοιράζεται με το Κατάρ. Παρέχει περίπου το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ιράν, το οποίο το εκμεταλλεύεται από τα τέλη των χρόνων του 1990.
Το Ισραήλ είχε πλήξει ιρανικές εγκαταστάσεις αυτού του πεδίου στη διάρκεια του πλέμου των 12 ημερών τον Ιούνιο του 2025.
Israel is now reportedly attacking Iranian oil facilities in southern Iran. pic.twitter.com/BOH088y68n
— Clash Report (@clashreport) March 18, 2026
Η χώρα εξαπέλυσε νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας την πρώτη ημέρα τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, και πυροδοτώντας έναν πόλεμο που επεκτάθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η «απάντηση» του Ιράν
Μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ιράν, η Τεχεράνη προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές χωρών του Κόλπου, κατονομάζοντας συγκεκριμένους στόχους.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η «Ισλαμική Δημοκρατία θα στοχεύσει υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Οι απειλές έρχονται στον απόηχο της επίθεσης στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars και τις συναφείς εγκαταστάσεις του. Το Ιράν κατήγγειλε την επίθεση, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα στις εγκαταστάσεις αυτές.
🚨💥BREAKING: MASSIVE FIRES ENGULF SOUTH PARS – World’s LARGEST
Gas Field!US/Israeli strikes hammer key facilities in Asaluyeh. Multiple phases offline, blazes raging as Iran scrambles to contain the damage.Tehran already vowed SEVERE retaliation for energy hits… Is this the… pic.twitter.com/Tc2ULC7DqS— NewsDaily🪖🗞️🚨 (@XNews24_7) March 18, 2026
Εκτοξεύτηκε το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν πάνω από τα 108 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από αναφορές ιρανικών μέσων ότι μια εγκατάσταση στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars δέχθηκε πλήγμα.
Ο δείκτης αναφοράς του αργού Brent έφτασε τα 108,60 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 13:00 GMT, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5% σε σχέση με τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ παραμένει πάνω από τα 107 δολάρια.
Παρά την εντυπωσιακή αύξηση, οι τιμές παραμένουν κάτω από τα προηγούμενα υψηλά που είχαν καταγραφεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας.
Καταδικάζει το Κατάρ
Το Κατάρ καταδικάζει τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις που επλήγησαν εγκαταστάσεις συνδεδεμένες με το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τες ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη κλιμάκωση» σε μια ήδη τεταμένη περιοχή.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι η στοχοποίηση ενεργειακών υποδομών συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις τόσο στους λαούς της περιοχής όσο και στο περιβάλλον.
Παράλληλα, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκλιμάκωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
The Israeli targeting of facilities linked to Iran’s South Pars field, an extension of Qatar’s North Field, is a dangerous & irresponsible step amid the current military escalation in the region.
Targeting energy infrastructure constitutes a threat to global energy security, as…
— د. ماجد محمد الأنصاري Dr. Majed Al Ansari (@majedalansari) March 18, 2026
Δείτε επίσης:
Ισραήλ: «Εξοντώθηκε ο Χατίμπ» – Στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ ο Υπουργός Πληροφοριών του Ιράν
Αλί Λαριτζανί: Σε εξέλιξη η κηδεία παρουσία πλήθους κόσμου

