Η Τουρκία εντείνει τις επαφές με την Ιταλία για την αγορά και συμπαραγωγή των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι απειλές από το Ιράν κατέστησαν επιτακτική την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας.
JUST IN: 🇹🇷🇮🇹 Türkiye is in talks with Italy to purchase and co-produce the SAMP/T air defense system. pic.twitter.com/pZgSvHoDqz
— BRICS Monitor (@BRICStracker) April 8, 2026
«Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε 4 ιρανικούς πυραύλους προς την Τουρκία»
Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, η Άγκυρα στοχεύει στην οικοδόμηση μιας δικής της «αντιπυραυλικής ασπίδας», στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ονομάσει «Steel Dome» (Ατσάλινο Θόλο).
«Η επιθυμία της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει συστήματα SAMP/T έγινε επείγουσα αφού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναχαίτισαν τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς την Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν προσκρούσει σε αντιρρήσεις του Παρισιού
Αν και η Τουρκία επιδιώκει εδώ και χρόνια την απόκτηση των συστημάτων SAMP/T που παράγει η κοινοπραξία Eurosam GIE, οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν προσκρούσει στις αντιρρήσεις του Παρισιού. Τώρα, Τούρκοι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι το κλίμα στις γαλλικές αρχές είναι πλέον πιο ευνοϊκό.
Η πρώτη αναφορά για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ιταλία είχε γίνει από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, το Reuters μετέδιδε ότι η Ιταλία δέχεται αιτήματα από χώρες του Κόλπου για αποστολή συστημάτων SAMP/T, ενώ στα μέσα Μαρτίου η Ουκρανία δήλωνε πως θα δοκιμάσει το ευρωπαϊκό «αντίπαλο δέος» των Patriot.
Ερντογάν: «Ενισχύουμε το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας»
Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε πρόσφατα νέα μονάδα παραγωγής της κρατικής εταιρείας Roketsan, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον πυλώνα για εγχώρια συστήματα και βαλλιστικούς πυραύλους, όπως ο Tayfun. «Ενισχύουμε το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας μας και τις δυνατότητές μας σε πυραύλους cruise και βαλλιστικά συστήματα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι αμυντικές εξαγωγές ξεπέρασαν πέρυσι τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bugün savunma sanayisi alanında devreye aldığımız, tamamlanan yatırım bedeli 1 milyar dolar, toplam yatırım ölçeği ise 3 milyar dolara ulaşan tesis ve sistemler ülkemiz, milletimiz, güvenlik güçlerimiz için hayırlı, uğurlu olsun. 🇹🇷 pic.twitter.com/PJE5ryb4ur
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 7, 2026
Η κινητικότητα συμπίπτει με τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκαταστήσει σχέσεις με την Ουάσινγκτον, οι οποίες κλονίστηκαν μετά την αγορά των ρωσικών S-400 το 2019. Οι ΗΠΑ πιέζουν για απόσυρση του ρωσικού συστήματος ως προϋπόθεση για πλήρη επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναπτύξει συστοιχίες Patriot σε Κιουρετσίκ και Ιντσιρλίκ για την προστασία των υποδομών της Συμμαχίας από την ιρανική απειλή.
Δείτε επίσης:
- Πολεμική πρόκληση Ακάρ για Κύπρο: «Θα είναι το τελευταίο σας Πάσχα»
- Jerusalem Post: Η Τουρκία γίνεται το νέο Ιράν – Υπονομεύει συστηματικά τα συμφέροντα της Δύσης
- Ο Ερντογάν υπέγραψε πάνω στο νέο τουρκικό πύραυλο που μπορεί να φτάσει μέχρι την Αθήνα

