Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Με Μακρόν και Σίσι μίλησε ο Μητσοτάκης – Πάει Ισραήλ ο Δένδιας

Must Read

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης το Oruc Reis βγήκε εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας σε βορειανατολική πορεία (μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ…), συνοδευόμενο από  τα βοηθητικά του, Ataman και CengizHan και έναν στολίσκο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Επαφές του Πρωθυπουργού με Εμανουέλ Μακρόν και Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι μετά το διάγγελμα, στο Ισραήλ μεταβαίνει την Πέμπτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX, ενώ το παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Μένει να διαπιστωθεί όταν θα φτάσει και στο ανατολικό όριο της NAVTEX, περίπου τα ξημερώματα, αν θα στρίψει με πορεία δυτική, ή θα βγει από τα όρια της NAVTEX με κατεύθυνση το λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγη ώρα μετά το έκτακτο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο έγινε ώστε να επιχειρηθεί η εξισορρόπηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών με την δυνατότητα στρατιωτικής απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ενημερώνοντάς τους για εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, με τον ηγέτη της Αιγύπτου χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Στο Ισραήλ ο Έλληνας ΥΠΕΞ, διπλωματικό σπριντ από τη χώρα μας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα στη χώρα μας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις επαφές του με Γαλλία και Αίγυπτο και μετά την έξοδο του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είχαμε νέες επαφές, αυτή τη φορά του Έλληνα ΥΕΘΑ με τη Γαλλίδα ομόλογό του και του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εν τω μεταξύ, θα μεταβεί την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού προηγουμένως δει τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν φυσικά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Το πρωί, η ισραηλινή Πρεσβεία στην Ελλάδα έκανε παρέμβαση υπέρ της χώρας μας, εκφράζοντας την επίσημη θέση του Ισραήλ: «Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Το παρασκήνιο του ραντεβού Πομπέο – Δένδια

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βιέννη για έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ενώ για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This