Πόσα δισεκατομμύρια χάνει η Τουρκία από τα F-35

Must Read

Την ώρα που οι ΗΠΑ απέκλειαν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, η τουρκική λίρα παρέμενε παραδόξως ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.

Είναι γεγονός πως για περίπου δέκα μέρες και ενώ συζητούνταν κυρώσεις και από αμερικανικής, αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς έναντι της γειτονικής χώρας, το νόμισμα των Τούρκων τα πήγαινε… καλά στο χρηματιστήριο!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβαίνει, για να δημιουργηθεί αυτό που μοιάζει με… οφθαλμαπάτη.

Πιθανολογείται ότι ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά από τα ισχνά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, για να βγει προς τα έξω αυτή η εικόνα, λίγο πριν την επικείμενη οικονομική κατάρρευση. Φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί πολύ…

Εξάλλου, τα χρήματα που θα χάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία λόγω του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών  F-35 είναι ομολογουμένως πολλά.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λορντ, οι γείτονές μας θα χάσουν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αποκλεισμό τους, που ήρθε ως συνέπεια της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τόσα είναι τα χρήματα που θα λάμβαναν οι οχτώ τουρκικές εταιρείες, εάν συνέχιζαν κανονικά στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών, όπου συμμετείχαν για περίπου δέκα χρόνια, προμηθεύοντάς τα με συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης.

Ο διευθυντής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να τις αποζημιώσει. Επίσης, ο ίδιος παρουσιάστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές και ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές δεν συμφωνούν. Κάνουν λόγο για ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.

Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους: «Μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση». Εξάλλου, επισήμανε ότι στην απόφαση των ΗΠΑ χρησιμοποιείται η λέξη «αναβολή», όχι η λέξη «αποκλεισμός».

Εκτός από τα χρήματα των Αμερικανών, όμως, ο Ερντογάν φαίνεται πως εξαιτίας της απόφασης για τους S-400 θα χάσει χρήματα και από το Πακιστάν. Η Τουρκία είχε συμφωνήσει να πουλήσει ελικόπτερα τουρκικής κατασκευής στο Πακιστάν έναντι 1,5 δισ. δολ.

Οι Αμερικανοί, όμως, ακύρωσαν την άδεια πώλησης στην Τουρκία αμερικάνικων μηχανών κι έτσι τα τουρκικά ελικόπτερα θα μείνουν χωρίς! Προφανώς και λογικά, το Πακιστάν δεν πρόκειται να αγοράσει ελικόπτερα χωρίς μηχανές…

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, ΚΥΠΕ, Anadolu, Ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This