Τρίτη 15/6/2021

Το χαβά της η Τουρκία: Η προκλητικότητα συνεχίζεται με νέα Navtex και ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Κύπρου

Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση, νέα Navtex κάνει την εμφάνισή της μεταξύ Ρόδου και Κύπρου και ξεκινά από σήμερα ασκήσεις με πραγματικά πυρά!

Νωρίτερα, οι 27 ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στο Βερολίνο είχαν αποστείλει τελεσίγραφο προς την Άγκυρα, προειδοποιώντας την με τον τρόπο αυτό, πως αν δεν σταματήσει τις ενέργειες αυτές θα υποστεί τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Η Τουρκία, με νέα ναυτική οδηγία που εξέδωσε χθες το βράδυ, ενημέρωσε για την άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Τι απάντησε η Λευκωσία

Από την πλευρά της η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα, πως η μοναδική αρμόδια για να εκδώσει οδηγίες είναι η Λάρνακα.

Η αντίδραση της Τουρκίας δεν άργησε, αφού αμέσως μετά την απάντηση της Λευκωσίας, αποφάσισε ακόμα μία Navtex, την ίδια ώρα που σε ισχύ βρίσκεται η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε έως και την 1η Σεπτεμβρίου.

«Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Αγκυρα», λέει η Γενί Σαφάκ

Στον ίδιο τόνο συνεχίζει και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα επεσήμανε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Άγκυρα».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Άγκυρα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ