Νέο ανθελληνικό παραλήρημα Ακάρ: Αμφισβητεί τα πάντα, αλλά θέλει και διάλογο

Έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησε τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας

Must Read

Νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσι Ακάρ, οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα (και την Κύπρο) για «μονόπλευρες» και «ακραίες» θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την τουρκική ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Επιτέθηκε εκ νέου στη χώρα μας, λέγοντας ότι «υπονομεύει το αποστρατιωτικοποιημένου status των νησιών και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας στο 12ο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ έθεσε πάλι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησε τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Δυστυχώς στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα του Αιγαίου υπάρχουν μία σειρά από ανεπίλυτες διαφωνίες. Η ουσία αυτών των διαφωνιών, είναι οι μονόπλευροι και ακραίοι ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Για παράδειγμα η Ελλάδα στη θάλασσα του Αιγαίου υπονομεύοντας το αποστρατιωτικοποιημένο status κάποιων νησιών έχει παραβιάσει μία σειρά από διεθνείς συνθήκες. Επίσης η Ελλάδα ενώ θέλει 6 μίλια χωρικά ύδατα κάνει δηλώσεις για εναέριο χώρο 10 μιλίων. Αυτό είναι μία προσέγγιση που δεν έχει υπάρξει ξανά ως τώρα και υποστηρίζεται στον κόσμο μόνο από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα αυτό είναι και μία πρόφαση για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία άλλα κι άλλες χώρες αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια».

Για μια ακόμη φορά, η Τουρκία δεν αποδέχεται πως το Καστελλόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ο Ακάρ το τόνισε ξεκάθαρα: «Η Τουρκία διαθέτει την πλέον μακρά ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο με μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα με ένα μικρό νησί έκτασης περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων ζητά να έχει υφαλοκρηπίδα περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το νησί βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Είναι ξεκάθαρο πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτοί ως δίκαιοι. Εν τέλει και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αναφέρει πως ο χάρτης στον οποίο βασίζει η Ελλάδα τους ισχυρισμούς της δεν έχει κάποια νομική αξία».

Μετά από όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δήλωσε… υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης με την Ελλάδα: «Παρά τις διαφορές επιθυμώ να υπογραμμίσω πως ως Τουρκία υποστηρίζουμε την επίλυση όλων των ανεπίλυτων με την Ελλάδα θεμάτων, διαμέσου του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του καλοπροαίρετου σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Για αυτό το λόγο με ικανοποίηση υποδεχτήκαμε τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας. Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίση κατανομή εσόδων στο νησί της Κύπρου και ιδέα μιας περιφερειακής συνόδου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι απτές προτάσεις που υποβάλαμε. Το μόνο που ζητάμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάζουν τους ισχυρισμούς και τα μέτρα της Ελλάδας χωρίς λάθη και προκαταλήψεις αλλά υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με λογική και ψύχραιμη προσέγγιση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This